Yükleniyor

bağbahçe 108. sayı

NGBB'de Tasarımın Gizli Kahramanları Yulaf (Avena sativa L.)

Yulaf (Avena sativa L.), buğdaygiller (Poaceae) familyasına bağlı, tarımı yapılan bir hububat türünün tohumlarıdır. Ham tohumlar ile bitkinin taze ve kurutulmuş toprak üstü kısımları, tıbbi amaçlarla kullanılır. Olgun tohumlar kurutulduktan sonra, toz veya pulcuklar (flake) halinde kullanıma sunulur. En az 3000 yıldır, ülkemizi de kapsayacak şekilde İsrail’den İran’a kadar uzanan ve “Verimli Hilal” adı verilen bölgede tarımı yapılan bitkidir. Halen başlıca yulaf üreticisi ülkeler; Rusya, Kanada, ABD, Polonya’dır.

Altıngözlü Leylâk (Solanum crispum)

Çiçeğinin renginden dolayı Van ve çevresinde, "altıngözlü leylak" adıyla anılan "Solanum crispum Ruiz & Pav" bitkisi, dünyada "şili patates asması", "mavi patates asması", "patates çalısı" gibi adlarla bilinir. Domates, biber, patlıcan gibi bitkileri de kapsayan patlıcangiller (Solanaceae) familyasına mensup; sarılıcı-tırmanıcı, çalı formunda, odunlu bitkidir.

Gül (Rosa sp.) ve Tarihten Notlar


Gül (Rosa sp.), Gülgiller (Rosaceae) ailesine mensup, bol saçak köklü, boyu 1-2 m uzayan, gövdesi ve dalları dikenli, çalımsı veya tırmanıcı formda, çok yıllık bitkidir. Dünyanın 20-70 derece enlemlerinde, yani Yengeç Dönencesi ile Kuzey Kutup Dairesi arasında doğal olarak yetişen bitki, ekvator çizgisinin kuzeyinde bulunan tüm alanlarda doğal yayılış gösterir.

Yaratıcı Uygulama Kitapları


Zamanın hızlı akışı ve buna paralel yaşanan değişim, gözardı edilemez bir gerçekliktir. Çocukların sıcak ve kalabalık aile yapılarında büyüdüğü, komşuların neşesiyle dolu çevrede yaşadığı günler geride kaldı. O zamanlar gündüz okulda, akşamları da evlerin önünde biraraya gelen çocuklar, kendi aralarında iletişim kurar, türlü çeşit oyunlar oynardı; ailelerin de katılımıyla günlük yaşamın akışı birlikte paylaşılırdı. Ancak, hızla gelişen şehirleşme ve modernleşmenin etkileri sonucunda değişen yaşam dinamikleri, giderek bireylerinin içe dönük ve daha fazla yalnızlık hissettiği yeni bir toplumsal oluşuma yol açtı.

Etli Bitkilerin Üretimi

Etli bitkiler (Sukulentler), dayanıklı yapıları ve çok çeşitli oluşlarıyla bahçecilik dünyasında önemli yere sahiptir. Su depolama özelliğine sahip dokuları ve etli yaprakları sayesinde kurak koşullara uyum sağladıkları için de tercih edilirler.

Saksılı Tasarım ve Estetik Dokunuşlar

Bitki yetiştiriciliğinde ve bahçe düzenlemesinde, her zaman istenen bitkilerin dikilebileceği, seçilen bitkilerle uygun beraberliklerin oluşturulabileceği yeşil alanlar bulunamayabilir. Böylesi durumlarda en uygun çözümler saksılı tasarımlarla sağlanabilir. Beton zeminlerde, kapı girişlerinde, ölü alanlarda veya dikkati çekmek istediğimiz yerlerde, farklı boyutlarda ve çeşitli malzemeden yapılmış saksılarla başarılı bitkisel tasarım örnekleri uygulanabilir. Böylece, hem işlevsel açıdan mekân düzenlemesi hem de estetik açıdan ortamın güzelleştirilmesi mümkün olur.Bu amaca yönelik etkili saksılı tasarımların oluşturulmasında kullanılacak saksıların; boyut, biçim, malzeme, renk, geçirgenlik gibi özellikleri ve en önemlisi uygun bitki seçimi, önemli ölçütler olarak göz önüne alınmalıdır.

NGBB İlkbahar Dönemi Eğitim Programı

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, doğaseverlere yönelik eğitim programlarına devam ediyor. Bahçede, yetişkinlere ve çocuklara yönelik farklı etkinlikler düzenlenmektedir. Programa göre, dönem içinde devam eden ve gelecek etkinliklere ilişkin açıklamalar aşağıdadır.

Göçmen Kuşların Sığınağı

İstanbul, başta göç kuşları olmak üzere, kuşlar açısından çok önemli konumda yer alır. Her ilkbaharda ve sonbaharda yüzbinlerce kuş, İstanbul'un da üstünde bulunduğu göç yolunu kullanmaktadır.

Ayva Sarı Nar Kırmızı Sonbahar!

Ayva (Cydonia oblonga Mill.), Antik dönem toplumlarının Aşk ve Güzellik Tanrıçası Afrodit’in (Roma'da Venüs, Babil’de İştar) kutsal meyvesidir. Afrodit tasvirlerde, Paris’in kendisine ödül olarak verdiği, onun “altın elması” olan ayva ile betimlenir. Eski kültürlerde ayva, aşk ve mutluluğun simgesidir; evli çiftin bir ayvayı paylaşmasının sembolik anlamı vardır. .

NGBB Soğanlı Bitkiler Atolyesi
(Soğanların Dikimi)

"Soğanlı bitkiler" terimi, genellikle gövdeleri toprağın altında bulunan bitkileri ifade eder. Kısaca, toprağın altında gövdesi bulunan her türlü bitki bu kapsamda yer alır. Bu bitkiler, soğanlı, kormlu, rizomlu, yumru köklü olabilir. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde sonbaharda düzenlenen Soğanlı Bitkiler Atölyesi'nde, katılımcıların bu bitkiler hakkında genel bilgiler edinmesi, soğanlı bitkileri tanıması ve etkinlik sürecinde yapılan uygulamalı çalışmalarla deneyim kazanması sağlanmıştı.

NGBB' nin Huşgiller (Betulaceae) Ailesi
İlkbaharda Erkek Çiçekleri Açan Türler

Huşgiller (Betulaceae) ailesinde yer alan cinslerin erkek ve dişi çiçekleri, aynı ağaç ya da ayrı ağaçlar üzerinde bulunur. Bu aileye mensup ağaçlar, kışın yapraklarını döker. İlkbaharda açan erkek çiçekleriyle dikkat çekerler. Meyveleri kapsül, nuks, kanatlı nuks biçimindedir. Olgunlaşan meyve kurulları sarkar. Grubu oluşturan bireyler, özellikle Anadolu’nun kırsal alanında en çok rastlanan, en kaliteli geniş yapraklı orman ağaçlarıdır. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde bulunan, huşgiller ailesinin ilkbaharda erkek çiçekleri açan türleri aşağıda betimlenmiştir.

bağbahçe 108. Sayı Yazarları

Şevket Alp

alpsevket@yyu.edu.tr

Deniz Asal

denizasal@ngbb.org.tr

K. Hüsnü Can Başer

khcbaser@gmail.com

Seda Devrim Çelik

devrimyenigun@ngbb.org.tr

Öykü Çelik Çerçioğlu

oykucelik@ngbb.org.tr

Büşra Kaçar

busradarama@ngbb.org.tr

Salih Sercan Kanoğlu

salih@ngbb.org.tr

Nihan Sevinç Muşdal

nihanmusdal@ngbb.org.tr

Gizem Sarısoy

gizemsarisoy@ngbb.org.tr

Cemil Gezgin

cemil.gezgin@gmail.com

Katkıda Bulunanlar

Selin Eser