Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, İstanbul'un kalabalık ve gürültülü atmosferinden uzaklaşmak isteyenler için bir vaha gibidir. Bu doğal yaşam alanı, zamanla sadece bitkilerin değil, aynı zamanda sevimli dostlarımız kedilerin de yaşam yeri oldu. Bahçenin yeşil dokusuyla bütünleşen bu dostlarımız, kendi hikâyeleriyle bahçenin renkli yaşamına katkıda bulunuyor. NGBB'nin sevimli sakinlerini daha yakından tanıyalım...

Meşe

NGBB'nin en yaşlı kedilerinden biri, üç renkli uzun tüyleriyle ilgi odağı olan "Meşe"dir. Kabarık tüyleri yüzünden, "Şişko" adıyla da tanınır. Uzun zamandır bahçede yaşayan Meşe, adeta buranın maskotu gibidir. Bahçede dolaşırken bilgece tavırlarıyla herkesi kendine hayran bırakır. Onun dingin ve sakin hâlleri, bahçenin atmosferine huzur katar. Meşe'nin en büyük zevki, öğlenleri Merkez Ada'daki ıhlamur ağaçlarının altında uzanıp güneşlenmektir.


Ela

Meşe’nin çırağı, asık suratlı "Ela", biraz içine kapanık ve gizemlidir. Ancak, derin bakışı ve sakin duruşu vardır. Zaman zaman Meşe ile birlikte dolaşır ve onun öğretilerini dikkatle izler. Belki de ileride, bahçenin yeni bilge kedisine dönüşecektir.


Smokin ve Kırçıllı

NGBB'nin eski kedilerinden "Kara"nın yavruları olan, "Smokin" ve "Kırçıllı", bahçenin enerjisini yükselten genç bireyler arasında yer alır. Smokin, siyah-beyaz tüyleri ve meraklı-oyuncu hâlleriyle sevimli tüy yumağıdır. Kırçıllı, her gün aynı saatlerde çatıya çıkıp akşam güneşinin batışını seyreder. Tüylerinin rengi, doğayla tam uyumludur; bu özelliği, onun fark edilmesini neredeyse imkânsız hâle getirir. Her ikisi de annelerinin izinden giderek, bahçenin her köşesinde keşif yapar.


Edi ve Büdü

Merkez Ada'da yaşayan "Edi" ve "Büdü", bahçenin en yaramaz ve oyuncu kedileridir. Birlikte macera peşinde koşarlar; her türlü şakacılığı birlikte yaparlar. Enerjileri ve neşeleriyle bahçenin ruhunu canlandırırlar. Onları ağaçlar arasında, bir kelebeğin peşinde keyifle koştururken görmek oldukça eğlencelidir.


Minik

Bahçenin en genç kedisi "Minik", aynı zamanda en yaramaz ve en geveze kedisidir. Küçük boyuna rağmen, oldukça cesur ve meraklıdır. Genellikle Edi ve Büdü ile birlikte olmayı tercih eder.


Maske

Merkez Ada'nın diğer sakini olan "Maske", bahçenin siyah-beyaz, kısa tüylü kedisi olarak aramıza katıldı. Atletik yapılı ve şaşkın bakışlı Maske, çevreye meraklı doğası ve oyunbaz hâlleriyle bahçenin dinamik elemanlarındandır.

Zeyna

Anadolu Adası'nda yaşayan, uzun yumuşak tüylü "Zeyna", bahçenin âdeta prensesi gibidir. İnci gibi parlak gözleri ve zarif tüyleriyle dikkat çeker. Bahçenin sessiz köşelerinde, genellikle tek başına dolaşır ve merakla gözlediği çevresindeki doğal güzellikleri keşfeder.


NGBB'ye yeni katılan bazı kedilerin ise henüz davranışları tam olarak çözülememiştir. Bahçenin derinliklerinde ara sıra karşımıza çıkan bu gizemli kediler, belki de bahçeye gizlice girmiş ve uyum sağlamakta çekingen davranmış olabilirler.

Bahçedeki kedilerle ilgilenen NGBB personelinin, kendi aralarında işbölümü yaptığı görülüyor. Öykü Çelik Çerçioğlu ve Betül Bilici, hastalanan ya da yolunu kaybeden kedilere, gönüllü olarak yardım ediyor. Deniz Asal ve İpek Yiğit ise kedilerin bakımına destek oluyor.

Her yerde olduğu gibi, bahçedeki kedilerin de popülasyonunun dengede kalması son derece önemlidir. Dengeli bir popülasyon, bahçenin tüm sakinleri için sağlıklı yaşam koşulları sunar ve doğal dengenin korunmasında etkili olur. Bu nedenle, bahçeye dışarıdan kedi bırakılmamasının önemini vurgulamak gerekir. Bahçeye gelen ziyaretçilerin, kurallara saygı göstererek ortamdaki dengenin korunmasına yardımcı olması beklenmektedir.

NGBB'nin kedileriyle yakından ilgilenen Öykü Çelik Çerçioğlu, konuya ilişkin şu görüşleri paylaşıyor: “Bahçemizin güzel ve sevimli sakinlerinden kediler hakkında önemli bir gerçeği vurgulamak gerekir: 'Terkedilen Kediler'…

Evcil ortamda insanlarla birlikte yaşayan kedilerin, bahçemize bırakılması, ne yazık ki üzücü sonuçlar doğuruyor. NGBB, doğal alan olarak benimsendiği için tercih edilerek bırakılan evcil canlılar ve kediler için yeterince uyumlu ve güvenli ortam oluşturmuyor. Bahçenin otoyollar arasında yer alması da evcil canlılar için büyük ölçüde tehlike yaratıyor.

Evcil hayvanları her koşulda çok seviyor olmamız; aynı zamanda, onların yaşamını tehdit edecek koşullardan uzak tutulmasını da gerekli kılıyor. Bu sebeplerle bahçemizde evcil hayvanlarla değil, buradaki doğal ortama uyum sağlayabilen hayvanlarla birarada olabiliyoruz.

Bu konuda bize destek olun; 'Evcil Canlılarımızı Terketmeyin!'

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde yaşayan kediler, sadece çalışanlar ve bitkilerle değil, ziyaretçilerle de iletişim hâlindedir. Her an bahçenin bir köşesinde karşınıza çıkabilecek bu dostlarımız, insanlara doğanın sükûnetini ve huzurunu hatırlatırken, aynı zamanda bahçenin canlı dokusuna da renk katar. Bahçeye yolunuz düştüğünde, bu sevimli dostlarımızla tanışabilirsiniz.


Gizem Sarısoy
NGBB Eğitmeni