Yükleniyor

bağbahçe 110. sayı

NGBB Haberler

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde 2020 yılında düzenlenen Sergi Limonluğu, tropik yağmur ormanlarının orta katmanı esas alınarak düzenlenmişti. Orta katman tropik yağmur ormanı yaklaşımıyla düzenlenen Sergi Limonluğu'nda, 2020’den günümüze değin yetiştirilen bitkiler ve ortamda gerçekleştirilen uygulamalar sonucunda, önemli ölçüde tecrübeler ve çeşitli donanımlar edinildi.

NGBB 2024 Yaz Kampı

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde, ilk olarak 2012 yılında Batman’dan gelen öğrencilerle uygulanan "Yaz Kampı Projesi"; her yılın temmuz ayında düzenlenen çeşitli etkinliklerle sürdürülüyor. Kısa sürede bahçenin önemli geleneklerinden biri haline gelen proje kapsamında; özellikle kırsal bölgelerde yaşayan ve alternatif eğitim imkânlarına ulaşmakta zorluk çeken, 12-14 yaş arası altı kız ve altı erkek olmak üzere toplam oniki başarılı öğrenci, beraberlerindeki iki gözetmenle birlikte NGBB'de misafir ediliyor. Daha önce 2019 yılında gerçekleştirilen ve pandemi sebebiyle ara verilen proje, bu yıl Siirt grubunun katılımıyla yeniden hayata geçirildi. Yaz Kampı Projesi etkinlikleri, sadece Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ile sınırlanmayarak, işbirliği yaptığımız kurumlar ve bireylerin de desteğiyle sürdürülmektedir.

Yetişkin Eğitimleri


Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde, eğitim faaliyetleri tüm hızıyla devam ediyor. Ekim- Kasım-Aralık aylarında düzenlenen etkinliklerde, bahçecilik ve bilim dünyası bir araya getirilerek doğayla daha derin bağlar kurulması hedefleniyor. Bahçeciliğin, sadece bitki yetiştirmek olmadığı görüşünden hareketle düzenlenen eğitim çalışmaları; aynı zamanda doğanın döngülerini anlama, bilimsel bilgiyle harmanlama ve çevremizdeki dünyayı keşfetme fırsatı sunmaktadır. NGBB'de düzenlenen, hem doğanın hem de bitkilerin büyüleyici dünyasını anlamaya yönelik yetişkin eğitimlerini daha yakından tanıyabiliriz.

Begonvil (Bougainvillea spectabilis Willd.)


Begonvil (Bougainvillea), gecesefasıgiller (Nyctaginaceae) ailesine mensup, tırmanıcı-yayılıcı özellikte, odunlu bitkidir. Yapraklarını dökmeyen ya da kısmen döken bitki, hemen hemen tüm yıl boyunca çiçek açabilir. Cins, beş türle temsil edilir.

Lavantanın Çelikle Üretimi

Lavanta (Lavandula sp.), ballıbabagiller (Lamiaceae) ailesine mensuptur. Akdeniz çevresine özgü, yaklaşık bir metreye kadar boylanabilen, çalı formunda, çok yıllık bitkidir.

DÖNÜŞEN DÜNYAYA YEŞİL YANIT
İklim Dostu Bahçeler

Yeryüzünde karbondioksit seviyelerinde gözlenen küresel artış, günümüzde çok çeşitli verilerle kanıtlanmış durumdadır. Üretimde kömür kullanımının başladığı sanayi devriminden bu yana, fosil yakıtlara olan bağımlılığın artması, yanlış arazi kullanımı, ormansızlaşma, yeşil alanların giderek azalması gibi sebepler, karbondioksit seviyesinin önemli ölçüde artmasına yol açmıştır. Atmosferdeki karbondioksit seviyesi, 1750 yılında 280 ppm değerinde ölçülmüş iken; bu değer, 2020'de yaşanan "Covid Pandemisi" ne rağmen, 2021 yılında önemli ölçüde artış göstermiş ve 414 ppm değerinde ölçülmüştür. Mevcut artış oranının, 1960'lı yılların dört katı olduğu bilinmektedir.

f

Ayva
(Cydonia oblonga Mill.)

Ayva (Cydonia oblonga Mill.), gülgiller (Rosaceae) ailesinden, 5-8 metre boylanan, küçük ağaç formunda bitkidir. Vatanı Türkiye, İran ve Asya'nın batı bölgeleridir. Meyvesi, tohumu, yaprağı ve köklerinin tıbbi özellikleri rapor edilmiştir.

Neanderthallerde
Beslenme ve Bitkiler

Neanderthaller, günümüzden yaklaşık 250 bin ilâ 40 bin yıl önce yaşamış insan türüdür. İkili adlandırmada, "Homo neanderthalensis" olarak kaydedilir. Yaşadıkları mağaralar, fosillerin muhafaza edilmesine uygun özellikteki kireç taşından olduğu için, haklarında daha fazla bilgi sahibi olunabilmiştir. Bunun sonucunda, modern kültürde "mağara adamı" karakterini yansıtan, tarih öncesi insan türünün temsilcisi olmuştur. 1856 yılında Neander Vadisi'nde bulunan ilk fosiller, 16 parçadan oluşuyordu. Önce bunların tarih öncesi bir insan ırkına ya da normal olmayan bir modern insana ait olabileceği düşünüldü. 1886'da Belçika'nın Spy bölgesindeki bir mağarada bulunan fosiller, ilk tespiti haklı çıkardı. Mağaradaki Neanderthal fosillerinin yanında, Orta Paleolitik döneme ait taş aletler ve soyu tükenmşi hayvanların fosilleri vardı.

DEĞERİ BİLİNMEYEN YARARLI BİTKİ
Ağaç mürver
(Sambucus nigra L.)

2Ağaç mürver (Sambucus nigra L.) bitkisi, ülkemizde doğal olarak yetişmesine rağmen, yeterince bilinip değerlendirilmemektedir. Oysa özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde, bitkinin çiçeklerinin çayı ve şerbeti oldukça popülerdir. Meyveleri çiğ olarak yenmese de pişirilerek tüketildiğinde, hoş lezzetinin yanısıra, yüksek besin değeri ve sağlık açısından yararlı özellikleriyle önemlidir.

bağbahçe 110. Sayı Yazarları

Melike İlayda Baksı

melikebaksi@ngbb.org.tr

Şevket Alp

alpsevket@yyu.edu.tr

Öykü Çelik Çerçioğlu

oykucelik@ngbb.org.tr

Ayşegül Akdan

aysegulakdan@ngbb.org.tr

Salih Sercan Kanoğlu

salih@ngbb.org.tr

Nihan Sevinç Muşdal

nihanmusdal@ngbb.org.tr

Belgin Kanoğlu

belginkanoglu@ngbb.org.tr

K. Hüsnü Can Başer

khcbaser@gmail.com

Kezban Sayar Yağız