Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde 2020 yılında düzenlenen Sergi Limonluğu, tropik yağmur ormanlarının orta katmanı esas alınarak düzenlenmişti. Orta katman tropik yağmur ormanı yaklaşımıyla düzenlenen Sergi Limonluğu'nda, 2020’den günümüze değin yetiştirilen bitkiler ve ortamda gerçekleştirilen uygulamalar sonucunda, önemli ölçüde tecrübeler ve çeşitli donanımlar edinildi.

Zaman içinde konuya ilişkin kitaplardan alınan bilgiler ve doğrudan yaşayarak kazanılan deneyimin yanısıra; bulunduğumuz ortam ve koşulların sağladığı özellikler birarada değerlendirildiğinde, konuya ilişkin önemli sonuçların ortaya çıktığı tespit edilmektedir. Bazı anlarda yaşanan, kitap bilgisinden farklı ya da tam tersini ortaya koyan tecrübeler ise oldukça şaşırtıcı sonuçlara yol açabiliyordu. Bu süreç boyunca, kimi zaman bitkilerin yeri değiştirildi, kimi zaman da bitkiler değiştirildi; birçok bitki ortamdan uzaklaştırıldı ve yerlerine yenileri getirildi.

2024 yılının haziran ayında, Sergi Limonluğu'nda meydana gelen teknik arıza, alanda düşünülen tüm değişikliklerin yapılması için fırsat oluşturdu. Sergi Limonluğu, 1 Kasım 2024 itibariyle yenilenmiş olarak, 'Orta Katman Tropik Yağmur Ormanı' ana teması ile tekrar ziyarete açık hâle geliyor. NGBB Sergi Limonluğu, bahçemizin ziyarete kapalı olduğu pazartesi günleri hariç olmak üzere, her gün 10.00-15.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

TANAP Projesi Arazi Çalışması

2021 yılında başlatılan "Dengeli Bozkır off-set projesi", Doğa Koruma Merkezi Vakfı ve Ali Nihat Gökyiğit Vakfı işbirliğiyle sürdürülmektedir. Proje kapsamında planlanan 2024 yılı Tohum Toplama çalışması, 11-12 Eylül tarihlerinde, Eskişehir ilinde gerçekleştirildi. Çalışmaya, NGBB’den Salih Sercan Kanoğlu ve Mahmut Can katıldı. Proje, TANAP Petrol boru hattı güzergâhında bulunan ve tehdit altında olan altı farklı bitki türünün, NGBB’de üretilip tekrar doğasına dikilmesini içermektedir.


Salih Sercan Kanoğlu
NGBB Müdürü

"Resimli Türkiye Florası" Projesi
Bilimsel Bitki Ressamlığı Eğitimi

Hazırlık çalışmaları Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde sürdürülen "Resimli Türkiye Florası" Projesi; tamamlandığında toplam 30 ciltten oluşması ve yaklaşık 10.000 bitki türünün bilimsel çizimlerini içermesi öngörülen, kapsamlı bir projedir.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve ANG Vakfı desteğiyle yürütülen bu uzun soluklu projeyi ayrıcalıklı kılan önemli hususlardan biri, ele alınan bitkilerin bilimsel çizimlerini de içermesidir. Bu çizimleri gerçekleştirmek amacıyla Türkiye'de ilk kez Bilimsel Bitki Ressamlığı kursları düzenlenmiş ve bu kurslarda bitki ressamlarının eğitilmesi sağlanmıştır.
NGBB, "Resimli Türkiye Florası" Projesi'ne bitki ressamı olarak katılmak isteyen çizerler için eğitim çalışması düzenlemektedir. Projede yer almak isteyen çizerlerin, İzmir'de gerçekleştirilecek teknik çizim eğitimine katılması gerekiyor.
Eğitim çalışmasına katılmak isteyenler, en az üç bitki çiziminin yer aldığı bir sunum dosyası hazırlamalıdır. Çizimlerin, 300 dpi kalitesinde taranmış hâlde olması gerekir.
Katılımcılar için başvuru formu, aşağıda belirtilen bağlantıdan indirilebilir: Başvuru Formu ve Sunum Dosyası, e-posta yoluyla aşağıda belirtilen adrese iletilmelidir:
Sunum dosyası üzerinden yapılacak değerlendirmede belirlenecek katılımcılar için düzenlenen eğitim çalışması ücretsizdir. Eğitim çalışması sonunda yapılacak değerlendirmede başarılı bulunan çizerler, "Resimli Türkiye Florası" Projesi kapsamında görevlendirilecektir


Fatma Şen
RTF Sanat Editörü

NGBB’de Görev Değişimi

Ali Nihat Gökyiğit tarafından 1995 yılında, eşi Nezahat Gökyiğit anısına hatıra parkı olarak kurulan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi; 2002 yılında, Prof. Dr. Adil Güner'in öncülüğüyle "Botanik Bahçesi"ne dönüşüm sürecine girdi. Bu tarihten itibaren, "Botanik Bahçesi" kavramı çerçevesinde ve bu amaca yönelik sürdürülen faaliyetler sonucunda, kısa sürede önemli başarılar elde edildi.
NGBB’de, gerçekleştirilen başarılı çalışmalar arasında, 2012 yılından itibaren sürdürülen Resimli Türkiye Florası Projesi, gerek bilim dünyası için gerekse ülkemizde ilk olması sebebiyle özel önem taşımaktadır.
Projenin Başeditörü Prof. Dr. Adil Güner, projeye ilişkin çalışmalara ağırlık vermek ve bu alandaki üretimi artırmak amacıyla, 30 Eylül 2024 tarihinden itibaren Botanik Bahçesi Müdürlüğü görevinden ayrıldı.
NGBB Müdürlüğü görevi, 1 Eylül 2024 tarihi itibariyle Orman Yüksek Mühendisi Salih Sercan Kanoğlu'na devredildi. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde, 2007 yılından itibaren çeşitli alanlardan sorumlu olarak görev yapan Salih Sercan Kanoğlu; sırasıyla NGBB Herbaryumu Sorumluluğu, Bilim Bölümü Başkanlığı, Bahçecilik Bölümü Başkanlığı ve son olarak Müdür Yardımcılığı görevlerini üstlenmişti.

8. Dünya Botanik Bahçeleri Kongresi

Uluslararası Botanik Bahçeleri Koruma Birliği tarafından düzenlenen Dünya Botanik Bahçeleri Kongresi’nin 8.’si 6-9 Ağustos tarihleri arasında Singapur’da düzenlendi. “Sürdürülebilir Bir Gelecek için Bitkiler ve İnsanlar” temasıyla düzenlenen kongrede belirlenen dört ana konu başlığı şöyledir:
- Yeşil ve Sürdürülebilir Şehirler
- Bitki Çeşitliliği ve Koruma
- Cazip İşbirlikleri
- Gelecek Bahçeleri.
Kongreye 98 ülkeden, 926'sı yüzyüze, 276'sı uzaktan bağlantı yoluyla olmak üzere, toplam 1238 katılım gerçekleşti. Kongre boyunca, 166 sözlü sunum, 76 poster sunumu yapıldı. Kongrede, 6 çağrılı konuşmacı yer aldı; 22 uygulamalı atölye çalışması ve 3 panel gerçekleştirildi. Ağırlıklı olarak, bitki koruma faaliyetleri ve bu konuda yapılacak işbirliği çalışmaları anlatıldı.
NGBB Müdür Yardımcısı Salih Sercan Kanoğlu kongreye, “Ardışık Bitkilendirme Tekniği’nde Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Örneği” başlıklı sözlü sunumuyla katıldı. Sunumda, Ardışık Bitkilendirme Tekniği uygulamasının, NGBB’de yarattığı değişim ve bu teknikle birlikte NGBB’de oluşturulan bitki kombinasyonları çeşitli örneklerle açıklandı.
Kongre boyunca, botanik bahçelerinde dijitalizasyon ile ilgili çalışmaların yoğunlaştığını görmek ve özellikle son zamanlarda artan bitki kaçakçılığı konusunda alınacak tedbirlerin neler olabileceğine dair yapılan bilgi paylaşımları son derece önemliydi.


Salih Sercan Kanoğlu
NGBB Müdürü


Fotoğraflar: Salih Sercan Kanoğlu