Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde, eğitim faaliyetleri tüm hızıyla devam ediyor. Ekim- Kasım-Aralık aylarında düzenlenen etkinliklerde, bahçecilik ve bilim dünyası bir araya getirilerek doğayla daha derin bağlar kurulması hedefleniyor. Bahçeciliğin, sadece bitki yetiştirmek olmadığı görüşünden hareketle düzenlenen eğitim çalışmaları; aynı zamanda doğanın döngülerini anlama, bilimsel bilgiyle harmanlama ve çevremizdeki dünyayı keşfetme fırsatı sunmaktadır. NGBB'de düzenlenen, hem doğanın hem de bitkilerin büyüleyici dünyasını anlamaya yönelik yetişkin eğitimlerini daha yakından tanıyabiliriz.

Bahçıvanlık Kursu
(15 Eylül-17 Kasım)
Uygulamalı Bahçıvanlık Kursu, bahçıvanlık temel becerilerini öğrenmek isteyen herkes için tasarlanmış eğitim programıdır. On hafta süren ve her biri farklı konuyu ele alan sekiz derslik program, bahçeciliğe ilgi duyan bireylerin hem teorik hem de pratik çeşitli bilgiler edinmesini sağlar. Bu sekiz dersin sonunda, uygulama tekrarı ve uygulama sınavı ile kurs tamamlanır.
Kurs boyunca katılımcılar, toprak hazırlığından bitki yetiştirmeye, budama tekniklerinden bitki üretmeye kadar bahçıvanlığın temel alanlarında bilgi sahibi olabilir. Her ders, teorik bilgilerin yanı sıra uygulamalı çalışmaları da içermektedir. Böylece katılımcılar, öğrendiklerini sahada deneme olanağı da bulabilir.
Eğitim sonunda gerçekleştirilen sınavla katılımcılar, başarı durumuna göre sertifika almaya hak kazanır. Sertifika, Edinburgh Kraliyet Botanik Bahçesi (RBGE), Yeditepe Üniversitesi ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi tarafından onaylanmıştır. Bu önemli sertifika, hem profesyonel hem de hobi amaçlı bahçıvanlık kariyerine güçlü başlangıç yapmak isteyenler için değerli bir referans niteliği taşır.

Bilimsel Bitki Ressamlığı Suluboya Başlangıç Kursları
(5 Ekim-23 Kasım ve 2 Ekim-20 Kasım)
Eğitmen: Sema Niğdeli
Eğitmen: Elif Şirin
Bu eğitim çalışmasında karakalem, monokrom ve suluboya teknikleri ele alınarak, bitkilerin bilimsel perspektifle nasıl resmedileceği öğretilmektedir. Bilimsel bitki resimlerinin hazırlanmasında en çok tercih edilen yöntemlerden biri, zengin ve etkileyici görsellik sunan suluboya tekniğidir. Bitkilerin renk-ışık- gölge gibi ayrıntılarının en doğru ve gerçeğe en yakın şekilde yansıtılması amacıyla tercih edilen bu teknik; bilimsel bitki ressamlığında, doğruluğu ve estetiği bir araya getiren önemli bir uygulamadır.
Suluboya başlangıç kursu, katılımcılara bitki resimlerinde temel suluboya tekniklerini öğrenme imkânı sunar. Kurs çalışması boyunca katılımcılar, basit bitki yapıları ve formlarına odaklanarak, birebir çizim yeteneklerini geliştirme fırsatı bulabilir. Canlı bitki örnekleri ile gerçekleştirilen atölye çalışmasında bitki çizimleri, bilimsel doğruluğa uygun şekilde yapılır.
Katılımcılara, suluboya ile çalışmada ölçekli çizim teknikleri, ışık-gölge oyunlarının kullanımı ve doğru renk karıştırma yöntemleri öğretilir. Aynı zamanda, renk kullanımı ve karışım teknikleri konusunda detaylı bilgiler verilerek, bitkilerin gerçekçi ve estetik şekilde resmedilmesi sağlanır. Bu atölye, bitkilerin hem bilimsel doğruluk hem de sanatsal hassasiyetle resmedilmesi için, ideal bir başlangıç noktasıdır.

Bilimsel Bitki Ressamlığı Teknik Kalem Başlangıç Kursu
(11 Ekim-29 Kasım)
Eğitmen: Hande Evrenos
Teknik kalem, bitki anatomisini en ince ayrıntısına kadar yansıtabilen hassas bir çizim tekniğidir. Yöntem, bilimsel bitki resimlerinde sıklıkla kullanılır. Teknik kalem çizimleri, bitkilerin yapısal özelliklerini net şekilde ortaya koymak ve bilimsel açıdan doğruluğu sağlamak amacıyla tercih edilir. Bu eğitim çalışmasında, bitkileri detaylı ve doğru şekilde resmetmek amacıyla kullanılan teknik kalem yöntemi öğretilmektedir.
Atölye boyunca katılımcılar, teknik kalem kullanımıyla yapılan bitki resimlerinin temel prensiplerini öğrenir. Çizim sürecinde bitkinin formu, dokusu, ince detayları ve yüzey özellikleri gibi unsurlar değerlendirilir. Ölçekli çizim, hatların netliği, çizgi kalınlıkları, detaylandırma teknikleri gibi konular ele alınır. Bitkinin anatomik özelliklerinin doğru şekilde yansıtılması amacıyla çizim yapma becerilerinin geliştirilmesi üzerinde durulur.
Kurs süresince farklı bitki türleri üzerinde çalışılarak, bitkilerin karakteristik özellikleri incelenir. Edinilen veriler, teknik kalem kullanılarak kâğıda aktarılır. Bu atölye, bilimsel doğruluk ve hassasiyet gerektiren bitki resimleri konusunda adım atmak isteyenler için mükemmel bir başlangıç sunmaktadır.

Suluboya Ağaç Atölyesi
(1-8-15 Ekim)
Eğitmen: Nurcihan Kahraman
Üç ders süresince gerçekleştirilecek atölyede katılımcılara, suluboya ile resim yapmanın temel tekniklerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır. Katılımcılar, ağaçları ölçme, fotoğraflama, çizim kâğıdına aktarma, yaprak ve gövde dokusunu yansıtma, doğru renk bulma ve kullanma gibi konular üzerinde çalışır. Böylece, ağaçların gerçekçi suluboya çizimlerini öğrenme olanağı bulabilir.

Sonbahar Hazineleri: Suluboya Atölyesi
(5 Kasım-3 Aralık)
Eğitmen: Nurcihan Kahraman
Bu atölyede katılımcılar, NGBB’nin doğal açıdan zengin ortamında, sonbaharın şiirsel renklerini ve dokularını keşfeder. Buldukları doğal malzemeyi, "Bilimsel Bitki Resmi" yaklaşımı temelinde resmederken, renk tonları ve farklı yüzey dokularını deneyimleme imkânı bulur. Böylece, eğitim sonunda her bir katılımcı, özgün ve yaratıcı kompozisyonlarını ortaya çıkarabilir.
Atölye süresince katılımcıların iştirak edeceği başlıca etkinlikler şunlardır:
* NGBB’de keşif gezisi yaparak, kendi malzemesini toplayıp ölçülü çizimlerini gerçekleştirir. * Çizimlerini tamamlayıp kompozisyon oluşturarak, kompozisyonlarını suluboya kâğıdına aktarır. * Resimlerde renk ve doku çalışmaları yaparak, son aşamada tamamladığı çalışmalarını sergiler.


Ortak Yaşarlarla Birlikte Yaşamak: Bir Duvardan ve Bir Terastan Neler Öğrendim?
(26 Ekim)
Konuşmacı: Şiirsel Taş
Çocuk edebiyatı yazarı Şiirsel Taş, İstanbul'un merkezinde yer alan Beşiktaş’taki bir duvar ve terası üzerinden, yıllar içinde edindiği deneyimlerini-gözlemlerini kitaplarına aktararak çocuklarla paylaşmaktadır. Şimdi de bu sunumda, deneyimlerini yetişkinlerle paylaşıyor. Etkinliğin amacı, hep birlikte ortak yaşamın inceliklerini fark etmek, bu konudaki deneyimlere odaklanmak ve edinilen birikimi yetişkinlerle paylaşmaya dair yeni bir bakış açısı geliştirmektir.

Bilim Günleri
(Kasım-Aralık)
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde düzenlenen bilim günleri, doğanın karmaşık yapısını anlamak için katılımcılara önemli fırsatlar sunuyor. Sonbahar döneminin odak konuları arasında, kozmetik ürünlerde doğal içeriklerin belirlenmesi ve mikrobiyal gübrelerin ekosistemdeki önemi yer alıyor.
İlk olarak, kozmetik ürünlerde doğal içeriklerin kullanımı konusu ele alınıyor. Bu kapsamda, kimyasal içeriklerin insan sağlığı ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri tartışılarak, doğal içeriklerin ekoloji ve sağlık açısından faydaları vurgulanıyor. Ardından, mantar ve bakteriler gibi mikroorganizmalardan üretilen mikrobiyal gübrelerin, toprak sağlığını nasıl iyileştirdiği ve ekolojik dengeyi nasıl koruduğu hakkında bilgiler veriliyor.
Program boyunca alanında uzman akademisyenler, teorik bilgiler sunmanın yanı sıra, aktardıkları pratik deneyimlerle katılımcılara rehberlik eder. Bu etkinlikler, katılımcıların doğayla daha derin bağlar kurmasına ve sürdürülebilir yöntemleri keşfetmesine yardımcı olmaktadır.
Nezahat Gökyiğit Bahçesi'nde, "Ekosistemin Temel Taşları" temasıyla düzenlenen eğitim etkinlikleri devam ediyor. NGBB'nin eğitim etkinlikleri, katılımcılara doğanın sunduğu eşsiz güzellikleri daha iyi anlama ve takdir etme yeteneğini geliştirme olanağı sunmaktadır. Bilime merak duyan herkes bu ilham verici-öğretici etkinliklere katılabilir ve doğanın gizemlerini keşfederek, bitkilerin büyüleyici dünyasında bilimsel yolculuğa çıkabilir. Hep birlikte, doğanın zengin yaşam çeşitliliğini kutlayarak, bilgimizi ve sevgimizi paylaşmaya devam edebiliriz.



Öykü Çelik Çerçioğlu
NGBB Eğitmeni


Fotoğraflar: NGBB Arşivi