NGBB 2024 Yaz Kampı
Siirt Grubu
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde, ilk olarak 2012 yılında Batman’dan gelen öğrencilerle uygulanan "Yaz Kampı Projesi"; her yılın temmuz ayında düzenlenen çeşitli etkinliklerle sürdürülüyor. Kısa sürede bahçenin önemli geleneklerinden biri haline gelen proje kapsamında; özellikle kırsal bölgelerde yaşayan ve alternatif eğitim imkânlarına ulaşmakta zorluk çeken, 12-14 yaş arası altı kız ve altı erkek olmak üzere toplam oniki başarılı öğrenci, beraberlerindeki iki gözetmenle birlikte NGBB'de misafir ediliyor. Daha önce 2019 yılında gerçekleştirilen ve pandemi sebebiyle ara verilen proje, bu yıl Siirt grubunun katılımıyla yeniden hayata geçirildi. Yaz Kampı Projesi etkinlikleri, sadece Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ile sınırlanmayarak, işbirliği yaptığımız kurumlar ve bireylerin de desteğiyle sürdürülmektedir.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin önemli projelerinden olan "Yaz Kampı Projesi", kaynağını bilimden alan eğitim ışığını, ülkemizin uzak illerindeki çocuklardan sınırlı ölçüde seçilmiş örnek bir gruba ulaştırma hedefine yönelik olarak düzenleniyor. Projenin nihai amacı; bitkiler dünyasını ve botanik bahçesini tanıtmak, biyolojik çeşitliliği vurgulayarak çevre bilincini artırmak ve bilimsel süreç becerilerine katkıda bulunmaktır. Bunun yanı sıra, İstanbul’un tarihi zenginlikleri ve kültürel mirasına yönelik geziler düzenlenerek, öğrencilerin şehrimizi yakından tanıma olanağı sağlanmaktadır.
Proje kapsamında bu yıl, 19-27 Temmuz tarihleri arasında, katılımcı öğrencilerle birlikte yirmiiki farklı atölye ve etkinlikten oluşan program uygulandı. NGBB’de gerçekleştirilen programda; "Çiçek Dikimi", "Herbaryum", "Mavi Baskı", "Mantarlar", "Bitki Ressamlığı", "Nesli Tehdit Altındaki Türler" gibi etkinlikler yer aldı. Ayrıca; "Şehir Dedektifi-Beyoğlu Rotası", "İstanbul Büyükşehir Belediyesi- Yıldız Korusu", "İstanbul Modern Sanatlar Müzesi-Eco Art Lab", Melodi Simay Acar ile "Biyomimikri ve Doğamızdan Öğrenme/ BioLearn", Şiirsel Taş ile "Yoldaş Türler", Dr. Yavuz Turan ile "Böcekleri Tanıyalım" gibi zengin içerikli etkinlikler gerçekleştirildi.
Proje sürecinde eğitmenlerimiz ve öğrencilere destek olan gönüllülerimiz Serap Tuna, Merve Köroğlu, Perihan Borucu Güngör’ün katılımı, etkinliklerde kolaylaştırıcı rol oynadı ve içeriğin daha da çeşitlenmesini sağladı. Siirt grubumuzla geçirdiğimiz yedi günün ardından, Ali Nihat Gökyiğit Vakfı Yönetim Kurulu,tüm bahçe personeli ve projeye katkı sağlayan kurum ve kişilerin katılımıyla kapanış töreni düzenlendi. Törende, proje sürecinde oluşturduğumuz sergi gezildi ve öğrenciler ile refakat eden öğretmenlere katılım sertifikaları takdim edildi.
Bu yıl ilk defa gerçekleştirilen bir çalışma ile öğrencilerin eğitim hayatında, onlara destek olmak üzere yeni bir uygulama başlatıldı. NGBB'nin “Doping Hafıza” ile yaptığı işbirliği sonucunda; öğrencilerin memleketine geri döndükten sonra, bulundukları kademeye yönelik eğitim programı paketlerine, bir yıl boyunca ücretsiz ulaşabilme olanağı sağlandı.
Böylece bu yıl da Yaz Kampı,
doğa ve bilimle dolu bir haftanın
ardından sona erdi. Öğrencilerimiz,
botanik bahçesinin eşsiz dünyasında
yeni keşifler yaparken;
aynı zamanda, İstanbul’un tarihini
ve kültürel mirasını yakından tanıma
fırsatı buldu.
"Yaz Kampı Projesi", katılımcı
öğrencilere sadece doğayla bağ
kurmayı öğretmekle kalmadı;
aynı zamanda bilimsel süreçlerde
düşünce yöntemi geliştirmeyi ve
çevreye daha duyarlı bireyler olabilmeyi
de gösterdi. Proje süreci,
katılımcı öğrencilerin çevre bilinciyle
donanmış bireyler ve geleceğin
çevre koruyucuları olarak, burada
edindikleri bilgi ve deneyimi
yaşamın her alanına taşıyabilmesini
sağlayacaktır.