Yükleniyor

bağbahçe 112. sayı

BÜYÜK KÜÇÜK DEMEDEN, HAYDİ OYUNA...
NGBB'de 23 Nisan Coşkusu!

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bu yıl da doğanın kalbinde, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde büyük coşku ve yaratıcılıkla kutluyoruz. Bu etkinlik boyunca, her yaştan çocuğa hitap eden dopdolu içerikler, eğitici ve eğlenceli atölyeler, geleneksel sokak oyunları ve daha fazlası yer alıyor.

DOĞANIN SESİ NGBB'DEN YÜKSELİYOR
13. Doğa Şenliği


Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, bitki dünyasını tanıtma, doğa eğitimi ve çevre farkındalığına yönelik çalışmalarıyla her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Bu etkinlikler kapsamında, ilkbaharı karşılama geleneği haline gelen Doğa Şenliği de bu yıl 13. kez düzenleniyor. Doğanın sesi, bu yıl da yine Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nden yükselecek. 13. Doğa Şenliği'nde, 20–23 Mayıs tarihleri arasında dört gün boyunca uygulanmak üzere, çocuklara ve yetişkinlere yönelik zengin bir program planlandı.

Birleşen Zihinler Öğrenci Proje Yarışması


TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen "Birleşen Zihinler Öğrenci Proje Yarışması", İstanbul’daki üniversitelerin Peyzaj Mimarlığı Bölümlerinden 2. 3. 4. sınıf öğrencilerine yönelik, tasarım ve uygulama yarışmasıdır. Uygulama alanı olarak, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Anadolu Adası'nda yer alan Riccardo Disperati Meydanı belirlenmiştir.

DOĞA-BİLİM-SANAT ELELE...
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi 30 Yaşında!

Bir bahçe hayal edin; toprağa atılan tohumlardan sadece bitkiler değil, hikâyeler de filizlensin. Zamanla bu hikâyeler, binlerce insanın yolu kesiştikçe dallansın ve doğanın, bilimin, sanatın iç içe geçtiği kültür mirasına dönüşsün. İşte Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, tam 30 yıldır böyle bir hayalin peşinde yeşeriyor...

Çocuklar ve İklim Değişikliği

Günümüzün en kapsamlı ve acil sorunlarından olan "İklim Değişikliği" konusu, yalnız yetişkinlerin değil, çocukların da ilgi alanında önemli yer tutar. Zamanla artan ve yer yer önemli boyutlarda felaketlere dönüşen sıcaklık, kuraklık, orman yangını, sel gibi olaylar; artık gündelik yaşamı etkileyen, çocukların da farkında olduğu güncel gerçeklikler hâline geldi. Çocukların, gerek medyada karşılaştıkları haberlerden, gerekse okulda öğrendikleri bilgilerden ya da çevrelerinde gördüklerinden yola çıkarak, iklim değişikliğini sorgulama ve anlamlandırma çabaları, çoğu zaman doğru biçimde yönlendirilemiyor.

f

DOĞA İLE BAĞIMIZ
Biyofili ve Hayatımıza Etkileri

İnsanın doğaya duyduğu içgüdüsel sevgi ve bağ, "biyofili" olarak adlandırılır. Yunanca "bio" (yaşam) ve "philia" (sevgi) kelimelerinin birleşimiyle oluşan kavram; ilk olarak 1973 yılında, ünlü psikanalist Erich Fromm tarafından kullanılır.

Mevsimsel Güzellik ya da Sürdürülebilir Gelecek!

Türkiye, geçmişten günümüze AAslında her ne kadar, bu iki seçenek arasında tercih yapmak çok zor görünse de; konuyu bilimsel verilerle geniş kapsamlı ele aldığımızda, gelecekten yana tavır belirlememiz kaçınılmaz gerçekliktir. Uzun yıllardır kent estetiğinin vazgeçilmez parçası olan mevsimlik bitki uygulamaları, sunduğu göz alıcı manzaralarla günlük yaşamımızda yer edindi. Ancak, bu geçici güzelliğin ardında yatan bakım maliyeti, enerji kullanımı, su tüketimi gibi fark etmediğimiz hususlar, günümüzde ciddi bir sorgulamayı da beraberinde getiriyor.

Arap Zamkı (Gummi arabicum)

Arap zamkı, baklagiller (Fabaceae) ailesine mensup şu iki bitkinin salgıladığı özsuyun kurutulmuş hâlidir: - "Senegalia senegal [L.] Britton" (sinonim: Acacia Senegal [L.] Willd.; Acacia verek Guill. et Perr.) - "Vachellia seyal [Delile] P.J.H. Hurter" (sinonim: Acacia seyal [Delile]

DÜNYANIN DURUMU 2023
Bitkiler ve Mantarlar

Dünyada çiçekli bitkilerin de dâhil olduğu, 350.386 tür damarlı bitki bilinmektedir. Tohumlu bitkiler de denen bu gruptaki bitkiler, karayosunları ve algler dışındaki tüm bitkileri kapsar. "Damarlı Bitkiler Dünya Kataloğu" (World Checklist of Vascular Plants – WCVP) , 2021’den beri dünyadaki damarlı bitkileri listelemektedir. Önceleri katalogda, 1.422.515 bitki ismi (tür bazında 1.033.367) varken; günümüzde bunlardan 350.386’sı tür olarak kabul edilmiştir.

Sarılıcı ve Tırmanıcı Bitkiler

Sarılıcı ve tırmanıcı bitkiler, dik büyüme yeteneği sınırlı olan ve gelişimlerini sürdürebilmek için destek arayan türlerdir. Bu bitkiler, çevrelerindeki yüzeylere veya yapılara tutunarak, büyüme alanlarını genişletebilir ve ışığa erişimlerini kolaylaştırır.

DENİZLİ'DEN BİR ENDEMİK TÜR
Hanım Çiğdemi
(Crocus baytopiorum B.Mathew)

Erken baharın habercisi olan çiğdem (Crocus sp.) türleri, ülkemizde endemizm oranı yüksek olan bitkilerdendir. Çiğdemlerin bir kısmı sonbaharda, daha kalabalık bir kısmı ise ilkbaharda çiçeklenir. İlkbahar çiğdemlerinden biri de Güneybatı Anadolu dağlarında, sınırlı alanda yaşayan hanım çiğdemi (Crocus baytopiorum B.Mathew)'dir.

bağbahçe 112. Sayı Yazarları

Şevket Alp

alpsevket@yyu.edu.tr

Ömer Eser


Nurhan Ay

nurhanay@ngbb.org.tr

Nihan Sevinç Muşdal

nihanmusdal@ngbb.org.tr

K. Hüsnü Can Başer

khcbaser@gmail.com

Gizem Sarısoy

gizemsarisoy@gmail.com

Melike İlayda Baksı

melikebaksi@ngbb.org.tr