Yükleniyor

bağbahçe 106. sayı

NGBB Botaniğe Giriş Eğitmen Eğitimi
Bitkiler Dünyasına Yolculuk

Doğanın bitki çeşitliliği ve büyüleyici güzelliği, tarih boyunca insanlığın ilgisini çekmiş, hayranlık uyandırmıştır. Ancak günümüzde, bu doğal zenginliklerin değerinin anlaşılması ve korunması, daha önemli ve acil bir konu haline gelmiştir. Tam da bu noktada, bilimle doğanın buluştuğu kurumlar olan botanik bahçeleri, öğrenmeyi ve keşfetmeyi teşvik eden rolleriyle önem kazanmaktadır.

Botanik bahçelerinin önemli bir işlevi de bitki bilimine, doğal çevrenin korunmasına yönelik eğitim çalışmalarının geliştirildiği, sunulduğu merkezler olmasıdır. Bu çalışmalar, doğayı tanımak ve sırlarını keşfetmek isteyen öğrencilerin, araştırmacıların, halkın, bu yoldaki çabasına büyük katkı sağlar.

Rezene
(Foeniculum vulgare)

Rezene (Foeniculum vulgare Mill.), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, Akdeniz florasına mensup, iki veya çok yıllık bitkidir. Yapraklarının parçalı yapısından dolayı, "arapsaçı" olarak da adlandırılır. Şemsiye şeklindeki sarı renkli çiçekleri, rezene meyvesine ve tohumlarına dönüşür.

NGBB Arboretum Adası
Doğal Kozalaklı Bitkiler


Toros Göknarı (Abies cilicica [Antoine & Kotschy] Carrière) Çamgiller (Pinaceae) ailesindendir. 30 m’ye kadar boylanabilen, iğne yapraklı, herdem yeşil ağaçtır. Türkiye, Suriye ve Lübnan’da doğal yayılış gösterir.

Kafkas Göknarı (Abies nordmanniana [Steven] Spach subsp. nordmanniana) Çamgiller (Pinaceae) ailesindendir. 50 m’ye kadar boylanabilen, iğne yapraklı, herdem yeşil ağaçtır. Kafkasya boyunca yayılış gösteren tür, Türkiye’de Doğu Karadeniz Bölgesi'nden Yeşilırmak çevresine kadar yayılır. Genelde ladin, sarıçam ve kayın ile birlikte karışık ormanlar oluşturur; nadiren saf ormanları vardır.

Acemborusu
(Campsis radicans [L.] Bureau.)

Katalpagiller (Bignoniaceae) ailesinden, sarılıcı-tırmanıcı, odunlu bitkidir. Genelde ormanlık alanlar, nehir kıyıları, yol kenarları, çalılıklar ve benzeri çeşitli habitatlarda doğal olarak yetişir. Acemborusu (Campsis sp.) cinsinin türleri, boru şeklinde, parlak turuncu-kırmızı renkli, gösterişli çiçekleriyle bilinir. Uzun yıllar sadece botanik bahçelerinde ve arboretumlarda görülen bitki, günümüzde yaygın biçimde üretilip yetiştirilmektedir. Nispeten az bakım istemesi, farklı toprak çeşitlerine uyum göstermesi, sık budama ve gübreleme gerektirmemesi nedeniyle, çevre düzenlemesinde tercih edilir. Uygun bakım faaliyetleri sonucunda açan, çarpıcı renklerdeki çiçekleriyle dikildiği alanı süsler ve canlılık katar. Çiçeklerinin parlak turuncu-kırmızı rengi ve yeşil yaprakların zarif birlikteliği, farklı kombinasyonlar oluşturmaya uygundur. Süs bitkisi olarak yaygın yetiştirilen acemborusu bitkisinin farklı tür ve çeşitleri vardır.

NGBB Gönüllü Eğitmen Eğitimi Programı

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde ilk kez, 19-21 Eylül'de uygulanan Gönüllü Eğitmen Eğitimi Programı, katılımcılarına yeni bilgi ve beceriler kazandırmaya yönelik önemli bir projedir. Program, 58 başvuru arasından özenle seçilmiş 17 kişilik grupla gerçekleştirildi.

NGBB'de Gönüllü Olmak...'
Gönlümü Aldım da Geldim NGBB'ye!..

Bir ekim ayı sabahında attığım adımın, hayatımda bu kadar çok şeyi değiştireceğini hayal edemezdim. O adımın adresi; otoyolların ortasında kurulan, kuruluş hikâyesi sevgi-vefa-adanmışlık ve emekle yazılan, her gün biraz daha betonlaşan hayatımızda bulunmaz bir vaha oluşturan, “Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi” oldu...

Montessori Eğitimi ve Doğa İlişkisi

Montessori eğitimi, İtalyan bilim insanı ve eğitimci Maria Montessori (1870-1952) tarafından tanımlanmıştır ve çocukların ihtiyaçlarını anlayabilmenin, onlara özel alan oluşturmanın temellerini esas alır. Dış disipline ve ezbere dayalı, yetişkinlerin aktarımıyla öğrenilebilen geleneksel eğitim anlayışı yerine, çocukların kendi iç disipliniyle kendi kendine öğrenebilmesini öngörür. Çocuğa bilgi aktarımı sağlamak yerine, onda araştırma ve öğrenme isteği uyandırmayı amaç edinen bu eğitim anlayışı; özünde üreten, mutlu insanlar yetiştirmeye yönelik planlanır ve ilkeleri-kuralları buna göre şekillenir.

NGBB Yetişkin Etkinliği
Amatör Mantarcılığa Giriş

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde, yetişkin etkinlikleri kapsamında düzenlenen Mantarbilim (Mikoloji) konulu konferans, 23 Eylül 2023 tarihinde yapıldı. Amatör mantarcılığa ilgi duyanları aydınlatmak amacıyla planlanan etkinlikte, mantarbilim alanının ülkemizdeki önemli isimlerinden olan Jilber Barutçiyan katılımcılarla buluştu.

Doğa Temelli Çocuk Kitapları
Ekim - Dikim

Doğayla insan bağlantısının gün geçtikçe zayıflamasına sebep olan modern yaşam tarzı, yeşile olan özlemin her geçen gün daha da artmasına yol açıyor. Hızlı şehir hayatı, betonla kaplı sokaklar ve teknolojinin hâkimiyeti, insanları doğal dünyadan koparmaktadır.

Yazar, avokado meyvesinin içindeki çekirdeğin nasıl ağaca dönüştüğünü, adım adım göstererek çocuklara doğa sevgisi aşılamayı hedeflemektedir. Sayfalarında canlı renkler ile etkileyici resimler bulunan kitap, çocukların dikkatini çekmeyi ve hayal gücünü beslemeyi amaçlar.

İlk haliyle 1981 yılında yayımlanmış olan kitap, daha sonra "Cool Springs Press" tarafından güncellenmiş ve ardışık baskılarla yeniden yayımlanmıştır.

İlginç Bir Palmiye Türünün Keşfi

Borneo adasının Malezya'ya ait kesiminde, son zamanların en ilginç bitki keşiflerinden biri yaşandı. Bu keşfin konusu olan bodur palmiye türü; Malezyalı botanikçi Agusti Randi ile İngiltere Kew Kraliyet Botanik Bahçesi’nden William Baker tarafından, “Pinanga subterranea Randi & W.J.Baker” ismiyle bilim dünyasına tanıtıldı.

Soğanlı Bitkilerde Bazı Zararlılar

Bitkilerde birçok form ve şekilde bulunan zararlılar; tırtıllar, salyangozlar, sümüklüböcekler, kırkayaklar, bitkilerde çeşitli sorunlara yol açar. Bunlar bitkinin yapraklarına, çiçeklerine, köklerine, toprakaltındaki soğan-rizom-yumru vb gövde kısımlarına zarar verir. Zararlıların etkisiyle gelişimi yavaşlayan bitki, yeteri kadar büyüyemez ve bitkide yapısal bozukluklar meydana gelir. Sorunun çözümü için, kullanılan bazı kimyasallar, bu zararlılar üzerinde etkili olsa da; doğal dengenin korunması açısından sağlıklı çözüm, biyolojik ve doğal yöntemlerin tercih edilmesidir. Biyolojik kontrol yöntemiyle doğal avcıların kullanımı sonucunda, zararlı popülasyonunun sayısı ve etkilerini en aza indirebilmek mümkündür.

Yeşil Binalar - Yeşil Şehirler

Nüfusun ve şehirleşmenin her geçen gün arttığı günümüzde, bir yandan kentler daha fazla büyüyüp daha kalabalık hale gelirken, aynı zamanda kentlerdeki yeşil alanlar da küçülüp azalmaktadır. Oysa olması gereken bunun tam tersidir; yani, artan nüfusla birlikte yeşil alanların da artması gerekir. Çünkü yeşil alanlar, temiz hava için, mikro iklim ve biyoçeşitlilik için yaşamsal önemdedir.

Sağlıklı bir şehir ortamı oluşturmak için, en önemli yatırımlardan biri, yeşil alanlara yönelik çalışmalardır. Yaşanabilir şehirlerin planlamasında yeşile, ağaçlara, çalılara, çok yıllık bitkilere ayrılan alanlar, nüfusa ve şehirleşmeye uygun oranda artırılmalıdır. Bu amaçla özellikle büyük şehirlerde yapılacak bazı uygulamalar önem kazanır.

bağbahçe 105. Sayı Yazarları

Şevket Alp

alpsevket@yyu.edu.tr

Melike İlayda Baksı

melikebaksi@ngbb.org.tr

K. Hüsnü Can Başer

khcbaser@gmail.com

Seda Devrim Çelik

devrimyenigun@ngbb.org.tr

Salih Sercan Kanoğlu

salih@ngbb.org.tr

Gizem Sarısoy

gizemsarisoy@ngbb.org.tr