Yükleniyor

bağbahçe 107. sayı

Ali Nihat Gökyiğit Anısına...

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nin Kurucusu ve Hamisi Ali Nihat Gökyiğit, aramızdan ayrılışının birinci yıldönümü olan 25 Ocak 2024'te, anısına yaraşan bilimsel etkinliklerle anıldı. NGBB'de her yıl geleneksel olarak yapılan Yurttaş Bilgin Atölyesi, bu yıl "Ali Nihat Gökyiğit Yurttaş Bilgin Atölyesi" adıyla düzenlendi.

Atölye çalışması, 27 Ocak Cumartesi günü NGBB’nin Anadolu Adası’nda bulunan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. NGBB Müdürü Prof. Dr. Adil Güner ve ANG Vakfı Başkanı Turgut Gökyiğit’in açılış konuşmalarının ardından, Ali Nihat Gökyiğit anısına hazırlanan anma filmi izlendi.

Çocuklar İçin doğa Kitapları
Mantarlar

Mantarlar, tarihin derinliklerinden beri insanların hayranlığını kazanmış ve farklı amaçlarla kullanılmıştır. Bu gizemli organizmalardan, ilaçlardan ateş yakmaya, yiyeceklerden anesteziye kadar çeşitli alanlarda yararlanılmıştır.

Mantarların tüm özellikleri, sınıflandırılması, yetiştirilmesi, değerlendirilmesine ilişkin konuların ele alındığı bilim dalı, Mantarbilim (Mikoloji)'dir.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
Kışın Çiçeklenen Odunlu Bitkiler


Bitkiler, yaz aylarının sonlanmasının ardından, havaların soğumasıyla birlikte kış uykusuna hazırlanmaya başlar. Ancak bazı bitkiler kış uykusuna yatmak yerine, çiçeklenme dönemine girer; böylece doğaya canlılık ve renk katarlar. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde, kışın açan çiçekleriyle doğaya renk katan bazı odunlu bitkiler vardır.

Kışı Güzelleştiren Bitkilerden
Domuzelması (Cyclamen alpinum Dammann ex Sprenger)

“Bilinen tüm siklamenlerin en cücesi ve belki de en güzeli; beyaz işaretli küçük böbrek şeklindeki yaprakları ve tabanında siyahımsı işaretler bulunan çok güzel mor-kırmızı çiçekleri vardır. Tüm siklamenlerin en minnettarı, en zengini! Küçük Asya'nın en yüksek dağlarındaki sonsuz karlara yakın bir yerde yetişir ve bu nedenle muhtemelen tamamen dayanıklıdır.” (*)

NGBB'nin Sevimli Sakinleri
Kediler

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, İstanbul'un kalabalık ve gürültülü atmosferinden uzaklaşmak isteyenler için bir vaha gibidir. Bu doğal yaşam alanı, zamanla sadece bitkilerin değil, aynı zamanda sevimli dostlarımız kedilerin de yaşam yeri oldu. Bahçenin yeşil dokusuyla bütünleşen bu dostlarımız, kendi hikâyeleriyle bahçenin renkli yaşamına katkıda bulunuyor. NGBB'nin sevimli sakinlerini daha yakından tanıyalım...

Bahçelerde Tasarımın Gizli Kahramanları
Yapraklı Bitkiler

Bahçeler için, her zaman çiçek açacak bitkiler bulmak kolay olmaz. Bu nedenle bitkilerin sadece çiçekleriyle değil, yapraklarıyla da ilgilenmekte yarar vardır.

Bitkilerin yaprak özelliklerine dikkat etmeye başlayınca,soracağımız sorular da değişir.

"Bitki her dem yeşil mi; yoksa yaprağını döker mi?"

"Yapraklarının şekli, büyüklüğü, dokusu nasıldır?"

"Yaprakların rengi nedir; mevsimlere göre renk değişimi olur mu?"

NGBB'de Doğa ve Bilgi Dolu Bir Yıl
Yetişkin Eğitimleri

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, 2024 yılının yetişkin eğitim programları kapsamında, doğa tutkunlarına ve bitki meraklılarına yönelik yeni etkinlikler düzenliyor. Doğa hakkında bilgi edinmek ve doğayla daha yakın ilişki kurmak isteyen yetişkinlere açık olan programa göre, ilk üç ayda gerçekleştirilecek etkinlikler aşağıda gösterilmiştir.

Etli Bitkiler
(Sukulentler)

Etli bitkiler, doğası gereği yaprakları, gövdeleri ve köklerindeki etli kısımlarında su barındıran; gerekli zor koşullarda bu suyla hayatta kalmayı başaran bitkilerdir. Bu grupta yer alan bitkiler arasında, gösterişli formları, ilginç şekillerde yaprakları, albenili renklerde çiçekleriyle farklılık gösteren çok sayıda tür bulunmaktadır. Hem iç mekânda hem de dış mekânda kullanıma uygun çeşitleri vardır.

NGBB'nin Karaağaç Türleri

Karaağaç (Ulmus L.), genellikle 30 metreye kadar boylanabilen ağaç ya da boylu çalı formunda bitkidir.

Dünya üzerinde, Kuzey Yarıküre'de yayılış gösteren 89 türü vardır. Türkiye'nin farklı bölgelerinde, deniz seviyesinden 1800 m yükseltiye kadar, ormanlık alanlar ve çevresinde yetişir. Yaygın dağılımı yoktur; orman oluşturmaz, fakat orman karışımına girer.

Basit yapraklıdır. Yaprakların tabanı asimetrik, kenarları çift sıra dişli, uçları sivri ya da damla şeklinde, her iki yüzü de tüylüdür. Türlere göre alt yüzdeki tüyler, damarların birleşme yerinde yoğunlaşır. Yapraklar, kısa saplı ya da sapsızdır.

Muz
(Musa sp.)

Muz (Musa sp.), muzgiller (Musaceae) ailesine mensuptur. Bu ailede üç cins bulunur; "Musa sp.", "Musella sp.", "Ensete sp.".

Muz, toprak altındaki rizomdan, yalancı gövde halinde büyüyen ve yaklaşık altı metreye kadar boylanan, ağaç görünümlü ama ağaç olmayan bitkidir. Bitkinin beyaz veya sarımsı renkli çiçeklerinin dönüştüğü meyveleri, hevenk şeklinde gelişir ve muz dediğimiz meyve oluşur.

Muz cinsinin bilinen 65 türü vardır. Bunlar arasında yabani muzlar, tarımı yapılan muzlar ve "plantain" (Musa x paradisiaca) denilen, yeşil tüketilen uzun muzlar sayılabilir.

Duvarların Süsü Sarmaşık Güller

Yeşil yaprakları, farklı renklerde ve tonlarda açan çiçekleri ile romantik duyguları çağrıştıran güller, görsel olarak çeşitlilik içeren dinamik bahçelerde her zaman özel konum edinmiştir. Çok yönlü bitkiler arasında yer alan ve zengin tür çeşitliliği gösteren gül bitkisi; çiçeklerinin boyutları, formu, rengi, kokusu gibi özelliklerinin yanısıra, büyüme davranışlarına göre de sınıflandırılmıştır.

bağbahçe 107. Sayı Yazarları

Şevket Alp

alpsevket@yyu.edu.tr

Deniz Asal

denizasal@ngbb.org.tr

K. Hüsnü Can Başer

khcbaser@gmail.com

Seda Devrim Çelik

devrimyenigun@ngbb.org.tr

Ömer Eser

omereser20@hotmail.com

Büşra Kaçar

busradarama@ngbb.org.tr

Salih Sercan Kanoğlu

salih@ngbb.org.tr

Nihan Sevinç Muşdal

nihanmusdal@ngbb.org.tr

Gizem Sarısoy

gizemsarisoy@ngbb.org.tr

Katkıda Bulunanlar

Selin Eser