Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, Bitki Ressamı Kemal Kocaeli ve Fotoğraf Sanatçısı Fikri Kocaeli'nin eserlerinden oluşan, "Babadan Oğula, Meyveden Tohuma" resim ve fotoğraf sergisine ev sahipliği yaptı. Babadan oğula geçen bir mirasın sunulduğu sergi, sanatı ve doğayı böylesine uyum içinde görmemizi ve göstermemizi sağlarken; bu deneyimi, sergiyi gezen toplam 1830 ziyaretçi ile paylaşma imkânı bulduk.

Sergide yer alan resimler, Kemal Kocaeli tarafından çizilmiş ve bitki ressamlığının, ülkemizde oldukça eskiye dayanan izlerini yansıtıyor. Resimlerin bulunduğu albüm, 1947 yılında ciltlenmiş, ancak eserler daha eski yıllara aittir. Bu resimlerde, o yıllarda Türkiye'de yetişen elma ve armut türleri çizilmiş; bunların kim tarafından, nerede yetiştirildiğine dair bilgiler de kaydedilmiş.

Bitki ressamı Kemal Kocaeli'nin, renkli kuru kalemle çizdiği resimlerini ve onun çizimlerinde kullandığı kalemlerini, oğlu Fikri Kocaeli, yarım yüzyıl boyunca özenle saklamış. Babasından miras aldığı doğa sevgisini zamanla derinleştirerek, doğa fotoğrafları çekmeye başlayan Oğul Fikri Kocaeli; çoğunlukla kuşları ve kelebekleri yansıtan fotoğraflarında, doğanın çok yönlü ayrıntılarını gözler önüne sermektedir.

Sergi, sadece geçmişten günümüze uzanan bir sanatsal yolculuğu değil, aynı zamanda doğaya olan derin sevgi ve bağlılığı da yansıtmaktadır. Babadan oğula geçen bu değerli mirası oluşturan her resim ve oğulun bu mirasa kattığı her fotoğraf; doğanın en saf haliyle insan ruhuna dokunduğu bir hikâyenin ifadesi gibidir.

Babam, 1910 Yılında Kırklareli’de doğmuş; bir yaşında ailesiyle İstanbul’a gelmiş. Ben 1954 Yılında Malatya’da doğdum; onbir yaşımda İstanbul’a geldim. Babam, önce Birinci Dünya Savaşı, ardından Kurtuluş Savaşı, sonra da İkinci Dünya Savaşı nedeniyle ekonomik sıkıntıların had safhada olduğu bir dönemde, orta dereceli eğitimini Edirne’de parasız yatılı olarak yapmış. Ankara Üniversitesi Ziraat Mühendisliği fakültesinden mezun oldu. Ziraat mühendisliğinin yanında, resim kabiliyeti vardı; keman ve mandolin çalardı. Osmanlı Türkçesini ve Almancayı akıcı olarak, İngilizce ve Fransızcayı orta derecede konuşurdu. 1982 yılında, genç sayılabilecek yaşta, 72 yaşında vefat etti. Ben, Kadıköy Ortaokulunu, Fenerbahçe lisesini ve İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünü bitirdim. 2008 yılından itibaren bilinçli fotoğraf çekiyorum ve bundan büyük keyif alıyorum. Bunun yanında her fırsatta yurt içinde ve yurt dışında gezmek görmek en büyük tutkum. Benim için adeta bir rüya olan bu serginin oluşmasında, birçok kişi emek verdi, destek oldu. Babam ve kendim adına sonsuz teşekkür ediyorum... Zaman ayırıp sergiyi ziyaret eden ve sergilenen resimlere, fotoğraflara değer katanlara da şükranlarımı sunuyorum...
Babam Kemal Kocaeli Anısına…
Oğul, Fikri Kocaeli



Öykü Çelik Çerçioğlu
NGBB Soğanlı Bitkiler Koleksiyonu Sorumlusu