Ali Nihat Gökyiğit Vakfı himayesinde faaliyet gösteren Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi; bitkiler dünyasını araştırmak, korumak ve tanıtmak amacıyla 1995 yılından beri çalışmalarını sürdürmektedir. Botanik Bahçesi, sadece her zaman görülebilen bitkiler değil, aynı zamanda dünyanın dört bir yanından getirilmiş nadir bitkilerin yaşatıldığı ve sergilendiği mekândır. Nesli tehdit altında olan nadir bitkiler de burada korunmaktadır. Botanik Bahçesi, aynı zamanda bir açık hava müzesi ve bir araştırma merkezidir. Araştırmalar sonucunda elde edilen bilgiler toplumla paylaşılarak, nadir bitkilerin çoğaltılması ve korunması sağlanmaktadır

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde, 2011 yılından itibaren her yıl mayıs ayında; bitkiler dünyasının tanıtılması ve bitkilere, çevreye, doğaya ilişkin farkındalığın artırılması amacıyla, "Doğa Şenliği" başlığı altında etkinlikler düzenlenmektedir. NGBB'nin, doğayı sevme ve koruma bilincini yaymaya yönelik olşarak planladığı bu şenlik, ziyaretçilere doğanın güzelliklerini keşfetme ve doğaya duyulan saygıyı geliştirme olanağı sunmaktadır.
KBu yıl onikinci kez düzenlenen Doğa Şenliği, Anadolu Adası’nda, 21-24 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirildi. Program kapsamında, botanik ve doğa konularını esas alan, her yaşa yönelik çeşitli etkinlikler yer aldı. Bu yıl, NGBB'nin 'Sıfır Atık Projesi'ni desteklemek amacıyla, atık üretmeyen içeriğe sahip etkinliklere de yer verildi. Ayrıca, hazırlanan broşürlerle katılımcıların her atölye sonunda etiket alarak, hangi etkinliklere katıldıklarına dair bilgi edinmesi sağlandı.

Program kapsamında, doğanın sunduğu zenginlikleri kutlamak ve doğa koruma bilincini yaymaya yönelik etkinliklerle, 22 Mayıs 'Dünya Biyoçeşitlilik Günü' ve 23 Mayıs 'Okul Dışarıda Günü’ de kutlandı

Şenlikte dört gün boyunca, toplam 9182 ziyaretçi ağırlandı. Genelde 51 NGBB gönüllüsü, 41 dış kurum temsilcisi ve 36 personelin katılımıyla gerçekleştirilen sürece, aşağıdaki isimler de destekleriyle yardımcı oldu.

- Marmara Üniversitesi Biyoloji Bölümü,
Prof. Dr. Filiz Vardar ve Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Turan.
- Marmara Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü,
Öğretim Üyesi Dr. Işık Kamaraj ve öğrencileri.
- Maltepe Üniversitesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü,
Prof. Dr. Hasret Nuhoğlu ve öğrencileri.
- TEMA Vakfı, Kartal İlçe Temsilciliği.
- Çekül Vakfı Bilgi Ağacı.
- Kinetikhane Mimarlık Mühendislik, Melodi Simay Acar.
- Çağdaş Drama Derneği, İstanbul Şubesi gönüllüleri.
- Orman Pedagogu Birsen Kemertaş Şengezer.

Şenliği farklı kılan unsurlar arasında, 'unutmamak ve unutturmamak' çabasıyla hazırlanan bir resim ve fotoğraf sergisi de yer aldı. Fotoğraf Sanatçısı Fikri Kocaeli’nin, babası merhum Kemal Kocaeli’ye ait kuru kalem çalışmalarını, kendi çektiği doğa fotoğraflarıyla bir arada düzenlediği, "Babadan Oğula, Meyveden Tohuma" başlıklı sergi büyük ilgi topladı.

Bir sonraki şenliğin daha iyi düzeye taşınabilmesi amacıyla, atölyelere katılanlardan geri bildirim istendi. Görüşler, şenlik için verilen emeklerin boşa gitmediğini kanıtlar nitelikteydi. Bu görüşlerden bazıları aşağıda yer almaktadır:

“Müthiş keyifli etkinlikler vardı, çok eğlendik.”
“Etkinliklerin bulunduğu alanların Ümraniye girişine yakın olması çok uygundu. Bizim için çok verimli geçti.”
“Harika etkinliklerdi. İlk şenlikten itibaren her etkinliğe hem bireysel katıldım hem de sınıf öğrencilerini getirdim. Emeği geçenlere teşekkürler.”
“Etkinlikte görev alan tüm arkadaşları tebrik ediyorum. Büyük bir istekle öğrencilerimize çok güzel bilgi ve beceri aktardılar.”
“Etkinlikler öğrencilerimin seviyesine uygundu. Çok eğlendik ve öğrendik. Doğayla iç içe olmak da ayrı bir keyifti. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz.”
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, doğa sevgisinin yayılması ve çevre koruma bilincinin artması açısından önemli olan bu deneyimi yaşamak isteyen tüm doğa tutkunlarını, 2025 yılında düzenlenecek 13. Doğa Şenliği’ne katılmaya davet ediyor.


Nurhan Ay
NGBB Eğitim Bölümü Başkanı



Eğitim Etkinlikleri

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, bu yıl onikinci kez düzenlediği Doğa Şenliği ile doğaseverleri biraraya getirdi. Bu yılki şenliğin teması, bahçenin sadece bitkilerden ibaret olmadığını göstermek; biyolojik çeşitliliğin ve ekosistemlerin sunduğu doğa zenginliğinin önemini vurgulamaktı. Şenlikte her biri farklı canlı gruplarını tanıtan ve doğanın karmaşık dengesini gözler önüne seren atölyeler büyük ilgi gördü. Bu renkli ve öğretici şenlikteki eğitim etkinliklerine ilişkin hazırlık çalışmalarını ve atölyeleri yakından tanıyalım...

Eğitim Malzemesinin Hazırlanışı
Şenlik sürecine ilişkin eğitim malzemesinin hazırlanışı, doğrudan gözlem ve etkileşim ön plana çıkarılarak, titizlikle gerçekleştirildi. Her atölye için koşullara bağlı olarak canlı örnekler, mikroskop örnekleri, özel görseller hazırlandı. Hazırlık sürecinde, üç önemli yaklaşım esas alındı.

Detaylı Araştırma: Her canlı grubu için güncel ve doğru bilgiler toplandı. Bu bilgiler, görsellerle desteklenerek afişler hazırlandı.
Örnekler ve Modelleme: Eğitim etkinliklerinde kullanılacak gerçek yaşam örnekleri özenle seçildi. Eğreltiler, likenler ve çiçekli bitkilere ilişkin seçilen örnekler, alanlarda sergilendi. Çürüyen Tomruk Atölyesi için alana, yaşlı ağaç kütüğü yerleştirildi. Anlatımı kolaylaştırabilmek amacıyla her atölyede görsel malzeme kullanıldı. Hazırlanan modeller için de çeşitli çözümler üretildi. Örneğin, her dönem bulunmayan ve çabuk bozulan mantarlar, kilden yapıldı. Çiçek tozlaşmasını anlatabilmek için, atölye koşullarına uygun maket tasarlandı. Farklı böcek örneklerini gösterebilmek için, epoksi malzemeyle böcek örnekleri hazırlandı.
Takibi Kolaylaştırma: Katılımcıların keşiflerini kolayca takip edebilmesi için, NGBB haritası ve atölyeleri tanıtan etiketler hazırlandı. Böylece her katılımcının, uğradığı her atölyeden aldığı etiketi elindeki haritaya yerleştirerek, bahçenin biyoçeşitlilik haritasını oluşturması sağlandı.

NGBB Eğitim Atölyeleri
Doğa Şenliği programında yer alan her bir atölye, doğayı ve ekosistemleri keşfetmenin, biyoçeşitliliğin, doğa ile insan arasındaki işbirliğinin önemini vurgulamak üzere planlandı. Katılımcıların, sadece bilgilenmekle kalmayıp, doğanın zenginliğini ve çeşitliliğini doğrudan deneyimleme fırsatı oluşturuldu

Arı ve Çiçek Atölyesi Arıların doğadaki rolünü eğlenceli şekilde anlatma amacıyla hazırlanan atölyede; arılar ve çiçekler arasındaki mükemmel işbirliği sergilendi. Malzeme olarak, gerçek bitki örnekleri ve arıların çiçeklerden nasıl polen topladığını gösteren maketlerden yararlanıldı. Ayrıca, arıların çiçekler üzerindeki polinasyon etkisini anlatan görseller kullanıldı.

İlkel Bitkiler Atölyesi
Eğreltiler ve yosunlar gibi ilkel bitkilerin evrimi, ekosistemlerdeki rolleri ve tarihçesinin hikâyeler hâlinde anlatıldığı atölye; genç-yaşlı tüm katılımcıların ilgisini çekti. Eğitim malzemesi olarak, bitki örnekleri ile dinozorlar zamanını yansıtan maket kullanıldı. Bu bitkilerin, sporları ve üreme yöntemleri incelenerek, yaşadıkları ekosistemlerde nasıl hayatta kaldıkları, günümüz bitkilerine nasıl evrildiklerine ilişkin görüşler açıklandı.
Hoş Likenler ve Renkli Mantarlar Atölyesi
Likenler ve mantarlar, doğanın ilginç ve göz alıcı canlıları arasında yer alır. Fotoğraf görselleri eşliğinde ve büyüteç kullanılarak gerçekleştirilen atölyede; katılımcılar, makro mantar maketlerini ve farklı liken türlerini inceleme, özelliklerini tanıma ve ekosistemlerdeki rolünü anlama olanağı buldu.

İnanılmaz Böcekler Atölyesi
Farklı böcek türlerinin ekosistemdeki rollerini anlatmak amacıyla, çeşitli böcek örnekleri ile böceklerin morfolojisini açıklayan poster hazırlandı. Atölye kapsamında, böceklerin yaşam döngüleri ve ekolojik katkıları hakkında kısa sunumlar yapıldı. Ayrıca katılımcılar, alana getirilen canlı ipek böceği örneklerini yakından inceleme fırsatı buldu.
Kuşların Dünyası Atölyesi
Kuşların biyolojik çeşitlilikteki yeri ve Türkiye’de yaşayan kuşlar hakkında bilgiler verildi. Küçük yaştaki katılımcıların konuyu daha kolay kavraması için karatavuk kuklası kullanıldı.

Herbaryum Atölyesi
Atölyede, bitki örneklerinin toplanması, preslenmesi ve saklanması işlemleri anlatıldı. Katılımcılar, daha önce toplanıp kurutulan bitki örneklerini kartona yapıştırarak, herbaryum örneği hazırlama sürecine uygulamalı katıldı.

Çürüyen Tomruk Atölyesi
Çürüyen tomrukların ekosistemdeki rolünü göstermek amacıyla hazırlanan bu atölyede, katılımcılar çürüyen tomrukların üzerindeki mantarlar, böcekler ve mikroorganizmaları gözlemledi. Büyüteç kullanılarak süreci yakından inceleme olanağı sunuldu. Çürüyen organik maddelerin ekosistem döngüsündeki yeri hikâyeleştirilerek anlatıldı.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nin, katılımcıların doğayla olan bağını güçlendirme ve biyolojik çeşitliliğin önemini vurgulama amacıyla düzenlediği Doğa Şenliği, bu yıl da amacına uygun olarak gerçekleştirildi. Şenliğin eğitim çalışmalarına hazırlık sürecinde emeği geçen tüm ekip, doğa sevgisini ve bilincini artırmaya yönelik çalışmalarını bilime olan inancıyla sürdürmektedir.


Gizem Sarısoy
NGBB Eğitmeni