Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, doğaseverlere yönelik eğitim programlarına devam ediyor. Bahçede, yetişkinlere ve çocuklara yönelik farklı etkinlikler düzenlenmektedir. Programa göre, dönem içinde devam eden ve gelecek etkinliklere ilişkin açıklamalar aşağıdadır.

Yetişkin Atölyeleri

Bahçıvanlık Kursu (Hafta içi)
Tarih: 27 Şubat-4 Nisan
Saat: 10.00-16.00

Bahçıvanlık Kursu (Hafta sonu)
Tarih: 25 Şubat-12 Nisan
Saat: 10.00-16.00

Uygulamalı Bahçıvanlık Kursu, bahçıvanlık temel becerilerini edinmek isteyen herkes için düzenlenmiş eğitim programıdır. Katılımcılara, toprak hazırlığı, bitki dikimi, bitki bakımı ve hastalıklarla mücadele gibi bahçe işleri hakkındaki konularda, uzman bahçıvanlar eşliğinde uygulamalı eğitim olanağı sunulur.
Kurs sonunda yapılan sınavda başarı gösteren katılımcılar, sertifika almaya hak kazanır. Uygulamalı Bahçıvanlık Kursu Sertifikası, Edinburgh Kraliyet Botanik Bahçesi (RBGE) ve Yeditepe Üniversitesi ile Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi tarafından onaylanmıştır.
Bu eğitim etkinliği, doğal yaşamın bir parçası olarak bahçe işlerini öğrenmek ve sürdürülebilir bir yaşam tarzını benimsemek isteyenler için mükemmel bir fırsat sunmaktadır.

Bilimsel Bitki Ressamlığı Proje Grubu (Hafta içi)
Tarih: 6 Mart-24 Nisan
Saat: 10.00-16.00

Bilimsel Bitki Ressamlığı Proje Grubu (Hafta sonu)
Tarih: 3 Mart-28 Nisan
Saat: 10.00-16.00
Eğitmen: Sema Niğdeli

Bilimsel Bitki Ressamlığı, bitkilerin tanınması, sınıflandırılması ve korunmasında görev alan Botanik bilimine önemli katkıları olan bir disiplindir. Bitkilerin gerçeğe uygun resmedilmesi için uygulanan farklı teknikler, bu sanatın temelini oluşturur. Etkinlik kapsamında, doğadaki görsel zenginliğin yansıtılmasında önemli etkenlerden olan suluboya çalışma tekniği de öğrenilir.

Bilimsel Bitki Ressamlığı Doğada Yaşam Rehberi Atölyesi
Tarih: 6 Nisan
Saat: 13.00-17.00
Eğitmen: Erhan Güneli

Ekolojik İz Derneği kurucu başkanı Erhan Günel eşliğinde düzenlenen atölye çalışması, katılımcılara doğada hayatta kalma becerilerini geliştirme olanağı sunuyor. Bu interaktif atölye, doğal ortamlarda karşımıza çıkacak çeşitli konularda, çözüm geliştirme yöntemlerini öğrenmek isteyenler için uygun platform oluşturuyor.
Etkinlik sürecinde katılımcılar, konuya ilişkin temel gereksinimler olan kamp kurma, yön bulma, ateş yakma gibi pratik becerileri öğrenirken; aynı zamanda, doğayla olan bağlarını güçlendirme imkânı da bulmaktadır. Etkinlikte, doğal yaşamın sunduğu olanaklardan en verimli şekilde yararlanma fırsatlarını öğrenmek için pratik deneyimler aktarılıyor.
Atölyede biraraya gelen katılımcılar, gerek uzman eğitmenlerle gerekse kendi aralarında kuracakları iletişim yöntemleriyle bilgi ve deneyimlerini paylaşma imkânına sahiptir. Doğada Yaşam Rehberi Atölyesi, doğal çevreye duyarlı olan ve doğal yaşam becerilerini geliştirmek isteyenler için önemli kazanımlar sunuyor.

Bahçıvanlık Kursu Yeni Sınıf (Hafta içi)
Tarih: 16 Nisan-16 Mayıs
Saat: 10.00-16.00

Bahçıvanlık kursunda katılımcılar, doğal yaşamın bir parçası olarak bahçe işlerini öğrenir. Bu kurs, toprak hazırlığı, bitki dikimi, bakımı ve hastalıklarla mücadele gibi temel bahçe becerilerini öğrenmek isteyenlere uygun ortam sunuyor. Eğitim, katılımcıların pratik deneyim kazanmalarını sağlama amacına yönelik olarak, uzman bahçıvanlar eşliğinde gerçekleştiriliyor.
Bahçıvanlık kursu, doğayla daha yakın ilişki kurmak ve sürdürülebilir yaşam tarzını benimsemek isteyen herkes için doğru bir başlangıç noktası oluşturma amacıyla düzenlenmektedir.

Olay Yeri İncelemede Öncü Birlik: Böcekler
Tarih: 20 Nisan
Saat: 13.00-15.00
Eğitmen: Dr. Öğretim Üyesi Yavuz Turan

Cinayet veya şüpheli ölüm olaylarında, olay yerine gelen ilk canlılar genellikle böceklerdir. Böceklerin bu özelliğinden yararlanarak, yargının işini kolaylaştıran önemli ipuçları elde edilebilir. Adli vakalarda ölüm zamanının tahmin edilmesinde, böceklerden yararlanılır ve bu işlem "adli entomoloji" olarak adlandırılır. Vaka konusu olan cesedin bulunması ile ölümün gerçekleştiği zaman arasında geçen süre tahmin edilirken uygulanan yöntemde, böceklerin fenolojik, ekolojik ve davranışsal özellikleri analiz edilir. Bu etkinlikte katılımcılar, ölüm zamanının tespitinde böceklerden nasıl yararlanıldığına dair detaylı bilgiler edinmektedir.

Uygulamalı Bitkisel Tasarım Atölyesi
Tarih: 26 Nisan
Saat: 10.00-16.00
Eğitmen: Nihan Sevinç Muşdal

Atölyenin amacı; bitkilerin, estetik- işlevsel tasarımlar oluşturmaya yönelik farklı özelliklerinin tanıtılması ve konuya ilişkin çeşitli uygulama örneklerinin aktarılmasıdır. Atölye çalışmasında katılımcılar, bahçe düzenlemesi ve peyzaj tasarımı konularında bilgi edinme ve pratiğe dönük önemli deneyimler yaşayarak, konuya ilişkin becerilerini geliştirme olanağı bulabilir.

Biyomimikri ve STEAM için BioLearn Atölyesi
Tarih: 27 Nisan
Saat: 13.30-15.30
Eğitmen: Melodi Simay Acar

ABu atölyede katılımcılar, doğayı temel alan yaşam tasarımı olan "biyomimikri" ve "STEAM" etkinlikleriyle, doğadan ilham alarak pratik uygulamalar gerçekleştirebilir; sonra da öğrendiklerini hayata geçirebilir. Özellikle eğitimde yenilik arayan öğretmenler, ilham verici bu atölyeden yararlanabilir.

Çocuk Atölyeleri Suyun Serüveni
Tarih: 16 Mart
Saat: 11.00-13.00
Katılımcı yaş grubu: 7-9 yaş
Eğitmen: Seda Devrim Çelik

Canlılara ev sahipliği yapan, milyonlarca yıl önce oluşmuş bir gezegende yaşıyoruz. Bu atölyede, yaşamı sağlayan başlıca elemanlardan biri olan suyun önemi ve döngüsü ele alınmakta; suyun ve su kaynaklarının nasıl korunacağına dair uygulanacak önlemler birlikte değerlendirilmektedir.

NGBB'de Doğal Alan
Tarih: 23 Mart Saat: 10.00-12.00
Katılımcı yaş grubu: 7-9 yaş
Eğitmen: Gizem Sarısoy

Bu heyecan verici atölyede, katılımcılar, NGBB'deki Doğal Alan'da, doğanın gizemli dünyasını keşfederek, biyolojik çeşitliliği tanımaya yönelik bir maceraya davet ediliyor.

Ağaçlarla Buluşma Zamanı (Ebeveyn - Çocuk Atölyesi)
Tarih: 23 Mart
Saat: 14.30-16.00
Katılımcı yaş grubu: 9-10 yaş ve ebeveynler
Eğitmen: Nurhan Ay

Yaşamın sürdürülmesi için vazgeçilmez olan orman varlığını ve ağaçlar dünyasını keşfetmek, bu dünyayı tanımak amacıyla düzenlenen etkinlikte; "Ağaç nedir?", "Ağaçları neden ve nasıl korumalıyız?" sorularına birlikte cevap aranıyor. Ağaçları seven, onları tanımak isteyen çocuklarla ebeveynlere yönelik düzenlenen atölyede, çevredeki bazı ağaçları yakından tanıma olanağı sunulmaktadır.

Doğada Matematik
Tarih: 7 Nisan
Saat: 10.00-11.30
Katılımcı yaş grubu: 7-9 yaş
Eğitmen: Melike İlayda Baksı

Etkinliğin özünde bir soru var: "Matematik dediğimizde aklımıza, her zaman gerekli olacak diye ezberlediğimiz çarpım tablosundan başka ne geliyor?" Bu sorunun yanıtı, aslında matematiğin hayatın içinde ve her anında yaşandığıdır. Aynı yaklaşımla doğadaki matematiği, bir matematik avcısı olarak keşfedebiliriz. Bu atölye, doğada gizli şekillerin, örüntülerin değerlendirilmesini; doğanın karşılaştığı problemlere bulduğu çözümlerin açıklamasını içeriyor.

Minik Biyologlar
Tarih: 20 Nisan
Saat: 10.00-12.00
Katılımcı yaş grubu: 7-9 yaş
Eğitmen: Gizem Sarısoy

Bu atölyede, çocuklarla birlikte biyologların görevleri öğreniliyor ve bir biyolog gibi bahçede keşfe çıkılıyor. Biyologların önemi, onlara ne denli ihtiyacımız olduğu ve onlar olmadan hiçbir bilimin gelişemeyeceği bir kez daha vurgulanıyor. Aynı zamanda, dünyanın farklı bölgelerinde yer alan sıra dışı canlılarla tanışılıyor.

Tohumun Büyülü Yolculuğu Tarih: 27 Nisan
Saat: 10.00-12.00
Katılımcı yaş grubu: 4-6 yaş
Eğitmen: Nurhan Ay

Bu etkinlikte, doğayla ve toprakla buluşmanın keyfini yaşayan katılımcılar, birlikte tohum ekip doğanın güzelliklerini keşfederek keyifli bir gün geçirebilir


Gizem Sarısoy
NGBB Eğitmeni