Yükleniyor

NGBB’de
Rehbersiz Öğrenme Alanları

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nin, eğitim çalışmaları kapsamında uygulanan günlük eğitimlere ilişkin programı; proje grupları, hafta sonu etkinlikleri, yetişkin etkinlikleri, şenlikler gibi çeşitli faaliyetlerle yıl boyunca sürdürülmektedir. Bu konuda gelen taleplerin hepsi karşılanamasa da okul grupları veya bireysel katılımlarla, rehberli olarak gerçekleştirilen etkinliklerde, yılda yaklaşık onbin öğrenciye ulaşılmaktadır. NGBB'de, Eğitim biriminin desteği olmadan da verimli zaman geçirilebilmesi amacıyla, çeşitli konularda rehbersiz öğrenme alanları düzenleniyor.
Ziyaretçilerin yararlanabileceği başlıca rehbersiz öğrenme alanları şunlar:
"Bul- Keşfet",
"Teşhis Yolu",
"Keşif Bahçesi",
"Meşemi Buluyorum".

Bul-Keşfet

Etkinlik alanı, Merkez Ada’da bulunmaktadır. NGBB'nin yönetim, eğitim, araştırma, bilimsel etkinlikler vb faaliyetlerine ilişkin mekânların yer aldığı Merkez Ada; çeşitli bitki koleksiyonları ve bahçelere de ev sahipliği yapmaktadır.

"Bul-Keşfet" oyunu, Merkez Ada'da bulunan bazı bitkiler üzerinden, bitkiler dünyası hakkında çeşitli bilgiler edinilmesini kolaylaştırmak amacıyla tasarlanmıştır. Genel olarak, anaokulu ve ilkokul 1.-2. sınıf yaş gruplarına yönelik planlanan oyun, duyuların daha aktif kullanılabilmesini destekleyici özelliktedir.

Etkinliğe katılmak isteyenler, bahçeye gelmeden önce, NGBB'nin veb sayfası olan ngbb.org.tr adresini ziyaret edebilir. Sayfada, 'Rehbersiz Öğrenme Alanları' bölümünden, 'Bul-Keşfet' başlığı altındaki açıklamayı okuyup, çıktısını almakta yarar vardır.

Yanınızda getireceğiniz boyama kalemleri ile alanda uğranılan yerleri kâğıt üzerinde işaretleyebilirsiniz. Bu uygulama, harita okumalarında yardımcı olacaktır. Böylece, etkinliğin daha verimli, yararlı ve keyifli geçmesi sağlanabilir.

Meşemi Buluyorum

Etkinlik alanı, Meşe Adası’nda bulunmaktadır. Meşe (Quercus sp.), uzun ömürlü oluşu, görkemli duruşu ve sayısız faydalarıyla, daima hayranlık kazanmış ve yaygın kullanılmış bir ağaç türüdür. Meşenin öneminin ve değerinin bilinciyle, ona vefanın simgesi olarak, NGBB’de düzenlenen Meşe Adası, 2014 yılında ziyarete açılmıştır.

Adadaki meşe ağaçlarını tanıtmak ve ayırt edici özelliklerine ilişkin bilgileri aktarmak amacıyla hazırlanan, "Meşemi Buluyorum" bilgilendirme kartları, her yaşa hitap edecek şekilde düzenlenmiştir. Bu kartlardan yararlanarak, meşe çeşitleri hakkında tanıtıcı bilgi edinmek mümkündür.

Meşe Adası'nda, bilgilendirme kartlarıyla tanışabileceğiniz meşe çeşitleri şunlardır:

  • Saçlı meşe (Quercus cerris L.)
  • Kermes meşesi (Quercus coccifera L.)
  • Macar meşesi (Quercus frainetto Ten.)
  • Mazı meşesi (Quercus infectoria Oliv.)
  • Tüylü meşe (Quercus pubescens Willd.)
  • Saplı meşe (Quercus robur L.)

Meşe Adası’nda, rehber yardımı olmadan katılabileceğiniz bu etkinlikte kullanılmak üzere hazırlanan, "Meşemi Buluyorum" bilgilendirme kartları, Merkez Ada'da yer alan Eğitim Merkezi’nden temin edilebilir. Bu etkinliğe katılım öncesinde bilgi verilmesi gerekiyor.

İletişim için: egitim@ngbb.org.tr ya da tel: 0216 456 44 37.

Keşif Bahçesi

Etkinlik alanı, Mesire Adası’nda bulunmaktadır. 2004 yılında, piknik yapmak isteyen ziyaretçilerin yararlanması amacıyla planlanan adada, bahçe hakkında bilgi edinmek isteyenler için bilgilendirme odası da yer alıyor.

Keşif Bahçesi oyun alanı, özellikle 3-9 yaş arası çocuklara yönelik düzenlenmiştir. Ancak bahçe ortamı, bitkiler dünyasına ilgi duyan farklı yaş gruplarının da yararlanabilmesine uygun şekilde planlanmış.

Oyun alanında, farklı amaçlara yönelik etkinlikler uygulanabilmektedir. Örneğin 'Eşini Bul', 'Bilmece Duvarı', 'Ben Kimim' gibi oyunlar; çeşitli bitkileri, çalıları, ağaçları tanıma imkânı sunuyor. Yaklaşık 160 m2 alan üzerine kurulu 'Bambu Labirenti', meraklıları tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Ayrıca 'Kum Havuzu', 'Denge Modülleri', 'Halat Köprü', 'Mini Tırmanış Duvarı', eğlenceli vakit geçirmek isteyenler için uygun etkinliklerdir.

Alandan ayrılmadan önce, doğadaki varlığı tehdit altında olan ve NGBB'de koruma programında yer alan bazı endemik bitkileri de ziyaret edebilir; bu nadide bitkilerle hatıra fotoğrafı çektirerek, anılarınızda yer verebilirsiniz.

Alanda görebileceğiniz koruma altındaki türler:

  • Sultan pelemiri (Cephalaria tuteliana S.Kuş & Göktürk)
  • Piyan (Vuralia turcica [Kit Tan, Vural & Küçüködük] Uysal & Ertuğrul)
  • Yitik lâle (Tulipa sprengeri Baker)

Teşhis Yolu

Etkinlik alanı, Arboretum Adası’nda bulunmaktadır. Doğal ağaç ve çalı türlerinden oluşan odunlu bitkilerin sergilendiği bu adada; Türkiye’nin değişik yörelerinden alınan, çok sayıda tür ve değerli endemik bitki yer alıyor. 2011 yılında ziyarete açılan Arboretum Adası’nda, aynı yıl "Teşhis Yolu" oyunu da tasarlanmıştır. Oyun, botanikçilerin bitkileri teşhis etme yöntemini daha basite indirgeyerek, 9-14 yaş grubu için hazırlanmıştır. Ancak, her yaştan ziyaretçinin keyifle oynayacağı bir oyundur.

"Teşhis Yolu" oyunu, herhangi bir ağacın yaprağından yola çıkarak, yaprağın ait olduğu ağacın tespit edilmesi ve bulunması amacına yöneliktir. Bulunan ağacın çeşitli özellikleri hakkındaki bilgiler de ağacın altında yer alan panodan edinilebilmektedir. Özellikle çocukların, doğaya ve botanik bilimine ilgisini artırmak amacıyla düzenlenen oyun; bitkilerin yapısına ilişkin çeşitli detayların gözlenmesi ve ayırt edici noktaların görülebilmesi açısından önemlidir. Oyun aynı zamanda, ağaçların farklılaşması ve türlerine göre sınıflandırılmasında, nelere dikkat edilmesi gerektiğine ilişkin bilgilerin en yalın haliyle sunulmasını sağlar.

Arboretum Adası’nda, rehber yardımı olmadan, alandaki oyun pusulası ile oynanabilen bu oyunda, gerekli materyali edinmek üzere, katılım öncesinde bilgi verilmesi gerekiyor.

İletişim için: egitim@ngbb.org.tr ya da tel: 0216 456 44 37.

Seda Devrim Çelik
NGBB Eğitmeni
Fotoğraflar: NGBB Arşivi