NGBB Yaz Bahçem Projesi
NGBB, yaz aylarında öğrencilerin tatil dönemini verimli değerlendirmesini sağlamak üzere, “Yaz Bahçem” projesini oluşturdu. Projenin amacı, şöyle açıklanabilir:
- Öğrencilerin çevre bilinci ve çevreye karşı duyarlı davranışlar oluşturmasına yardımcı olmak.
- Bitkiler dünyasını tanımaları ve bitkiler hakkında araştırma yapmaya yönelmelerini sağlayarak, bilimsel süreç becerilerinin gelişimine katkıda bulunmak.
- Pratik bahçıvanlık deneyimi yaşamaları için uygun ortam oluşturmak ve yaz sebzelerinin yetiştirilmesi konusunda bilgilendirmek.
Proje, 2020 yılında planlanmış olmasına rağmen, salgın koşullarından dolayı, 2022 yılında gerçekleştirilebildi. Arada geçen iki yıl, uygulama sürecinde öğrencilerle yapılacak ekim-dikim çalışmasına ilişkin denemelerle değerlendirildi.
Yaz Bahçem projesi, bu yıl dört hafta boyunca, 21 Temmuz-18 Ağustos döneminde uygulandı. Her perşembe günü, saat 10.30-16.30'da yapılan eğitim çalışmasına, 8-11 yaş grubundaki yedi öğrenci katıldı.
Yaz koşulları göz önüne alınarak düzenlenen eğitim programına göre; öğleden önce ekim-dikim çalışması, yabancı ot kontrolü, hasat gibi bahçe işleri yapıldı. Öğleden sonra ise çevre duyarlığını artırma konusunda çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bu etkinliklerin programı şöyledir.
Birinci hafta; katılımcılarla tanışma ve NGBB'nin tanıtımına yönelik çalışmalar yapıldı.
İkinci hafta; bitkileri daha yakından tanımak üzere, bitkinin bölümleri ve yenilen kısımları hakkında bilgilendirme yapıldı. Bitki türlerini incelerken, NGBB Limonluğu'nda etobur bitkiler de ziyaret edildi. Program kapsamında planlanan "Ağaç Atölyesi" etkinliğinde, saklı zarfları bulanlar, ağaçları daha yakından tanıma şansına erişti.
Üçüncü hafta; toprağın önemi ve farklı toprak türleri hakkında bilgi edinildi. Son zamanlarda önemi giderek daha iyi anlaşılan kompost konusu ele alındı. Bahçe koşullarında, 5 litrelik bidonlarda kendi kompostumuzu oluşturduk.
Dördüncü hafta; projenin ilk haftasında alanlara gömülen atıklar kontrol edildi. Atıkların doğada kaybolup kaybolmadıkları incelenerek, ne kadar sürede kaybolacakları hakkında sohbet edildi.
Projenin son günleri yaklaştıkça buruklaşan yüzler, başarılı hasatlarda gülümsüyor; gülen yüzler, hasat edilen ürünlerle çimlerde yansıtılıyordu. Son olarak, mutluluk anlarının anısını yaşatmak üzere, herkes kendi alanının çizimini yaptı. Bu arada, kendi hasadımızdan salata yapıp tadına bakmayı da ihmal etmedik.
Proje sürecinde, öğrencilerin düzenli olarak günlük tutması istendi. Ayrıca, projenin başında ve sonunda kavram haritası yöntemiyle değerlendirme yapıldı. Değerlendirme sonuçlarına göre, öğrencilerin bitkiler dünyasına ait yeni bilgilerle donanmış olduğu; Türkçe'nin kullanımında, yeni kelimeler edinildiği ve kavramlar arasında bağların-geçişlerin daha iyi kullanıldığı tespit edilmektedir. Sürecin bütününe bakıldığında, öğrencilerin proje boyunca önemli kazanımlar edindiği ve bahçeden mutlu olarak ayrıldığı görülür.
Proje kapsamında, velilere de memnuniyet anketi uygulanmış ve geri dönüşlerle önemli veriler edinilmiştir. Bütün katılımcıların ortak görüşü, proje sayesinde öğrencilerin yaz tatilini verimli şekilde değerlendirdiği; etkinliklerin çevre bilincine önemli katkıda bulunduğu ve projenin tavsiye edilecek kadar başarılı olduğu şeklindedir. Bu sonuçlara göre, projenin uygulamada çeşitli güncellemeler yapılarak sürdürülmesi planlanmaktadır.