Gökyüzü, yaz mevsiminin perdesini açarken, altın renkli güneş, gülümseyen yüzünü dalgalar gibi yayarak dünyayı ısıtır. Yeryüzü, sonsuz yeşillikle doğayı kucaklarken, binbir çiçek mevsim şarkısını seslendirir. Güneşin sevgiyle okşadığı sıcacık kumsal, denizle buluştuğu kıyıda hırçın bir dansa kalkar. Serin suların kahkahası, çocukların mutluluğunda yankılanırken, uçuşan kelebekler renk cümbüşündeki neşeli şölene katılır. Yaz mevsimi, her nefeste doğanın kalbinden süzülen bir şarkıdır; ışık, renk ve sevgiyle dans eder, ruhlara baharın dokunuşunu taşır. Yaz, çocuklar için heyecan verici bir zaman dilimidir. Bu dönem, çocukların özgürlüğü, keşifleri, sosyal etkileşimleri, yaratıcılıkları ve dinlenmeleri için önemli fırsatlar sunar.


Çamur Zamanı

Toprak, doğanın en değerli kaynaklarından biridir ve yaşamın sürdürülmesi için vazgeçilmezdir. Akla ilk olarak, bitki yetiştirilmesi için gerekli oluşu gelse de canlı hayatın devamı için tarımsal üretimdeki yeri ve gıda kaynaklarının sürdürülebilirliği için kritik önemi değerlidir. Toprak aynı zamanda, mikroorganizma, böcek, solucan ve diğer canlılar için sağlıklı ortam-yuva oluşturur.

Yaşamda bu kadar önemli yeri olan toprakla çocukları buluşturmak için eğlenceli yollardan biri de çamurla tanışmalarını sağlamaktır. Çamur yapımı kolaydır; biraz toprak, biraz su işte çamur. Oluşturulan çamuru isterseniz ağacın gövdesine yapıştırıp etraftaki çeşitli dal ve yapraklar yardımıyla yüzlerde yapabilirisiniz.

Küçük çocukların toprağı yutmasından korkuyorsanız, bir su bardağı mısır nişastası ve yarım su bardağı suyu karıştırarak oluşturacağınız çamurla toprağı anlatabilirsiniz. Tercihe bağlı olarak, kahverengi gıda boyası eklenerek daha gerçekçi çamur hazırlanabilir.

Doğadan Yansıyan Güzellik

Doğanın bize sunduğu armağanlarla oynayabilirsiniz. Renkli yapraklar ve dalların büyülü dünyasına yolculuk yapalım. Çevremizden topladığımız rengârenk yapraklar ve dal parçalarıyla kendimize benzeyen bir resim oluşturalım. Her yaprak, benzersiz desenleri ve renkleriyle kendi özgünlüğünü taşıyor. Dallar ise farklı formları ve dokularıyla değişik çizgiler sunuyor. Güneşi arkamıza alarak gölgemizi buluyoruz ve bulduğumuz malzemelerle isterseniz yüzünüzü, isterseniz bütün bedeninizi oluşturabilirsiniz.

Doğanın Renk Paleti

Doğada dolaşırken topladığınız çeşitli yaprakları ve dal parçalarını toplayıp bir araya getirin. Yaprakları çeşitli şekillerde ve renklerde seçebilirsiniz. Seçtiğiniz yaprakları bir dal etrafında sabitlemek için yapıştırıcı, bant veya lastik kullanabilirsiniz. Yaprakların dala sağlam şekilde yapışmasını sağladıktan sonra, suluboya ile resminizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Suluboya paletinizde istediğiniz renkleri seçin ve ince fırça veya sünger gibi araçlarla yaprakların üzerine boya sürün. Yaprakların dokusunu, şeklini ve renklerini vurgulamak için farklı renk tonlarını kullanabilirsiniz. Ardından, düz bir yüzey üzerinde çalışmanızı kolaylaştırmak için bir tuval ile bir parça kalın karton veya sert kâğıt alın. Tüm bunlarla kendinize özgü resminizi oluşturabilirsiniz.

Doğanın Göstergesi

Güneş saati, zamanı ölçmek ve takip etmek için güneşin pozisyonundan yararlanılan araçlardır. Farklı zamanlarda farklı kültürlerde çeşitli güneş saatleri geliştirilmiştir. Basit bir güneş saati projesi, çocuklara güneşin hareketini ve zaman kavramını öğretmek için eğlenceli bir etkinlik olabilir. Güneşli havalarda dışarıda vakit geçirmenin tadını çıkarırken, aynı zamanda bilimsel bir deney yaşayabilirsiniz.

Bir karton parçası seçin ve üzerine bir güneş saatini çizin. Kartonun büyüklüğü tercihinize bağlı olarak değişebilir.

Güneş saati üzerinde, saat dilimlerini göstermek için işaretlemeler yapın. Bu işaretlemeleri, kartonun üzerine saatlerin yerleşeceği uygun aralıklarla düzgün şekilde yerleştirin. İşaretlemeleri çocuklarla birlikte yapabilir ve bu arada onlara saat kavramını açıklayabilirsiniz.

Uzun, ince bir çubuk veya pipeti alın. Çubuk uzunsa, ihtiyaca göre kesip boyutunu ayarlayabilirsiniz. Çubuğun bir ucunu, yapıştırıcı veya bant yardımıyla kartonun üzerine sabitleyin. Böylece çubuk dik şekilde duracak ve güneşin gölgesini oluşturacaktır.

Güneş saatiniz tamamlandıktan sonra, bu saatin nasıl kullanılacağına bakalım. Güneş saatini, güneşli alanda düz bir yüzeye yerleştirin. Çubuğun gölgesini takip ederek zamanı okuyabilirsiniz. Güneşin hareketine paralel olarak, çubuğun gölgesi işaretler üzerinde hareket edecek ve zamanı gösterecektir. Gölgenin hangi işaretlemenin üzerine düştüğüne bakarak saati okuyabilirsiniz.


Seda Devrim Çelik
NGBB Eğitmeni